De 400 laatste Sumatraanse tijgers worden ernstig in hun voortbestaan bedreigd door Duta Palma, één van de  grootste palmolieproducenten van Indonesië. Het bedrijf is dan wel lid van de Ronde Tafel van Duurzame Palmolie (RSPO), het weerhield hen er niet van honderden hectaren veenbos illegaal te kappen in de provincie Riau op Sumatra. Dat blijkt uit het onderzoek ‘A Dirty Business‘ van Greenpeace.

sumatraanse tijger
Foto: Wikimedia Commons

Veenbossen zijn enorm belangrijk voor het voortbestaan voor de ernstig met uitsterven bedreigde Sumatraanse tijger. Duta Palma gaat echter gewoon door met het vernietigen van deze bossen om palmolieplantages aan te leggen. Daarbij overtreden zelfs de regels van de Indonesische overheid.

De RSPO heeft als doelstelling de productie van palmolie te verduurzamen. Het is bijna niet te bevatten dat Duta Palma lid is van de RSPO. Dit bedrijf heeft namelijk een spoor van vernietiging achtergelaten door ontbossing, illegale praktijken en sociale conflicten.

Volgens Greenpeace hebben andere leden van de RSPO, zoals GAR en Nestlé, hebben een duidelijk beleid geformuleerd om ontbossing ten behoeve van palmolieproductie te stoppen. Daarmee gaan deze bedrijven veel vooruitstrevender te werk dan de RSPO zelf. Greenpeace roept de RSPO daarom op dit voorbeeld te volgen.

“Zolang de RSPO dat niet doet en bedrijven als Duta Palma hun gang laat gaan, is deze internationale organisatie niets meer dan een tandeloze tijger”, aldus Greenpeace.

Bron: Greenpeace ©PiepVandaag.nl