Een zeldzame Sumatraanse tijger werd dood aangetroffen in de Indonesische staat Riau, nadat het dier vast was komen te zitten in een val voor varkens. De tijger bleek zwanger te zijn van twee welpjes.

sumatraanse tijger
Een Sumatraanse tijger is omgekomen in een val, waarmee een stroper wilde varkens wilde vangen | Fotocredit: Tiomax80 Flickr via Compfight cc

De kritisch bedreigde tijger kwam vast te zitten in een val die was gezet voor het vangen van wilde varkens. Het dier werd door bewoners uit het gebied gespot toen het in de val zat. Officieren werden gewaarschuwd en reisden af naar de locatie, maar konden de tijger niet vinden. De volgende dag werd het gebied opnieuw doorzocht. De tijger werd toen gevonden met een touw van de val strak om haar buik gewikkeld. Het dier was al overleden.

Een necropsie toonde aan dat het touw de nier van het dier had gescheurd, waardoor de tijger was gestorven. Ook ontdekten ze dat het dier zwanger was van twee welpen. Ze zou binnen twee weken zijn bevallen. De tijger was ongeveer 3,5 tot 5 jaar oud.

Arrestatie
Inmiddels is er een man gearresteerd die verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van de tijger. Hij gaf aan de vallen te gebruiken om varkens te vangen. Hij ontkende dat hij de tijger met opzet had gedood. Als hij veroordeeld wordt, kan de man een gevangenisstraf van 5 jaar krijgen en een grote geldboete.

Ernstig bedreigd
De dood is een grote tegenvaller voor de soort, aangezien er momenteel minder dan 400 Sumatraanse tijgers bestaan, volgens cijfers van WNF. De grootste bedreigingen voor de Sumatraanse tijger zijn het stropen voor de vacht en het verlies van leefgebied door het illegaal kappen van regenwoud voor palmolieplantages.

Bronnen: Washington Post, Ecowatch ©Animals Today Nadine van Wissen