De laatste neushoorns van het Limpopo National Park in Mozambique zijn gestroopt, dat heeft de parkdirecteur, António Abacar, verklaard.

Neushoorn Limpopo National Park
Neushoorn Limpopo National Park | Foto: hannes.steyn via Compfight cc

Sinds januari zijn er geen neushoorns meer gezien:

“Dat betekent dat de dieren die er leefden waarschijnlijk nu dood zijn.”

Met het verdwijnen van de neushoorns is Abacar bang dat de stropers het vizier nu zullen richten op de olifanten van het park.

Het Limpopo National Park vormt samen met het Kruger National Park in Zuid-Afrika en het Gonarezhou National Park in Zimbabwe onderdeel van het Great Limpopo Transfrontier Park. Dit grote reservaat is tot stand gekomen in 2001, met het weghalen van de hekken tussen de landen, zodat de dieren zich vrij konden bewegen tussen de verschillende gebieden. Toentertijd liepen er meer dan 1.000 olifanten en 300 neushoorns rond. Begin dit jaar waren er nog maar 15 neushoorns over en ook die zijn nu verdwenen.

De stroperij in het gebied is op dit moment zo dramatisch dat Zuid-Afrika er over denkt de hekken terug te plaatsen om dieren beter te kunnen beschermen. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben 279 Mozambikanen gedood en nog eens 300 arrestaties verricht in verband met stroperijpraktijken. De dreiging vanuit dat land is het grootst, zo lijkt het.

Inmiddels zijn 30 eigen werknemers van Limpopo National Park zelf in verband gebracht met stroperij, zij zullen worden gestraft.

Bron ©PiepVandaag.nl