Vivotecnia mag van het Spaanse ministerie van Milieu, Landbouw, Veeteelt en Voedsel opnieuw dierproeven uitvoeren nadat hun vergunning tijdelijk was opgeschort vanwege ernstige dierenmarteling die plaatsvond in dit laboratorium. AnimaNaturalis en andere dierenwelzijnsorganisaties blijven vechten tegen dit zware dierenleed en zetten hun rechtszaak tegen het laboratorium door.

dierproeven
Controversieel proefdiercentrum in Spanje mag weer dierproeven uitvoeren | Foto: AnimaNaturalis

Nieuwe experimenten

Sinds 1 juni mocht Vivotecnia van start met nieuwe experimenten. Het ministerie van Milieu, Landbouw, Veeteelt en Voedsel heeft de preventieve opschorting van de vergunning ingetrokken. De Spaanse partij voor de dieren PACMA en de dierenwelzijnsorganisaties AnimaNaturalis, FAADA en SOS 112 Vagabundos hadden samen een beschermingsmaatregel voor de proefdieren van het laboratorium aangevraagd bij de rechtbank, maar deze werd vanwege gebrek aan bewijs niet verstrekt. Op 29 mei 2021 zijn duizenden Spanjaarden bijeengekomen op het beroemde plein Puerta del Sol in Madrid onder de slogan #RescateVivotecnia (Vivotecnia-redding), uit protest tegen de lakse aanpak van de overheid.

Tijdelijke opschorting vanwege marteling

Twee maanden geleden zijn door dierenwelzijnsorganisatie Cruelty Free International  gruwelijke beelden naar buiten gebracht van dierenmishandeling in laboratorium Vivotecnia in Tres Cantos, Madrid. De proefdieren werden hardhandig en onverdoofd aangepakt en daarbij flink uitgescholden. Deze behandeling – wel gezegd mishandeling – gaat tegen de lokale en Europese richtlijnen in wat betreft de omgang met dieren. De vergunning voor de activiteiten werd tijdelijk ingetrokken en PACMA diende net als de eerder genoemde dierenwelzijnsorganisaties een strafrechtelijke klacht in tegen het laboratorium.

Vergunning Spaans proefdiercentrum opgeschort vanwege ernstig dierenleed

Nooit gestopt met experimenten

Alhoewel het leek alsof de experimenten in Vivotecnia twee maanden stil lagen, blijkt nu dat er destijds door de overheid toestemming is gegeven om de dierproeven die al van start waren gegaan, voort te zetten. AnimaNaturalis zegt daarom dat de overheid opzettelijk tegen het publiek heeft gelogen, door de belofte te doen de proefdieren uit hun lijden te bevrijden en deze uit het laboratorium te verwijderen.

Blijven vechten voor proefdieren

AnimaNaturalis zegt dat zij en de andere dierenwelzijnsorganisaties blijven strijden voor de bevrijding van de gemartelde dieren in het laboratorium Vivotecnia. Daarbij eisen zij dat de overheid investeert in onderzoek naar nieuwe methodes, tevens de validatie van alternatieve methodes voor het testen van producten. Deze wreedheid tegen dieren hoort volgens hun niet thuis in de huidige maatschappij die empathie en het welzijn van dieren aanmoedigt.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools