Als hondenbezitters geen honden meer zouden kopen met een rasoverdrijving, zou rasoverdrijving dan verdwijnen? Bij de Koninklijke Hondenbescherming denken we van wel.

Gezonde hond
Screenshot Gezonde Hond app

Vraag en aanbod sturen immers de markt. En helaas is er sprake van een ‘markt voor pups’. Een grote zelfs. Er worden jaarlijks naar schatting 120.000 pups verkocht in Nederland. Veel te veel en veel te veel honden die te klein, te groot, te rimpelig, te lang-oor-ig, et cetera zijn.

Hoe kan dat toch? De laatste jaren wordt er meer en meer bekendheid gegeven aan de gezondheidsproblemen met honden. Voor een deel veroorzaakt door inteelt. Voor een deel echter veroorzaakt omdat mensen honden kopen op uiterlijk. In plaats van op gezondheid en gedrag.

Mensen houden van apart. Mensen houden van extreem. Hun hart wordt geroerd als ze een hondje zien met een piepklein koppie en bolle ogen. Ze vinden snurken aandoenlijk. Ze houden van het gekke – maar abnormale – uiterlijk van hun hond.

Een tijdje geleden kwam in een tv-programma een hondenbezitter aan het woord. Zij was slachtoffer geworden van een fokker die haar een ongezonde hond had verkocht. Het was een hond met een groot vierkant hoofd en een platte snuit. De hond was bijna constant benauwd. Hij was vroeg overleden. De presentator van het programma vroeg het ‘slachtoffer’ of ze nu weer een hond had. ‘Ja, natuurlijk.’ antwoordde mevrouw. Ze had weer een zelfde hond gekocht, want zonder dat gezellige gesnurk kon ze dus echt niet.

Mijn haren gaan daarvan rechtovereind staan. Mevrouw kiest dus doodleuk weer een hond die vroeg dood gaat en geen leuk leven heeft. Wie is hier nu slachtoffer? Mevrouw is misschien slachtoffer van haar onverstandige keus, maar de hond is pas echt slachtoffer! Het wordt hoog tijd dat mensen kiezen met hun hoofd en hun hart even op de tweede plaats zetten, als ze voor een hond gaan. Sinds deze maand is er een gratis app te downloaden in de App Store. Deze helpt mensen inzien dat wat zij schattig of mooi vinden, de hond duur komt te staan.

Downloaden en doorgeven dus, deze ‘Gezonde hond’ app. Want alleen als er geen vraag meer is naar honden met een ongezond uiterlijk, stopt de fok ervan. Laten we allemaal met ons hoofd gaan kiezen, voor een ‘app-normale’, in plaats van een abnormale hond. Dan tonen we meer hart voor honden!

Download de app via iTunes.

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl