Dierenwelzijnsorganisatie Animals Asia heeft de laatste vier Aziatische zwarte beren gered uit het Hanoi Central Circus, in de hoofdstad Vietnam. De dieren, ook bekend als kraagberen of maanberen, zijn overgebracht naar een opvangcentrum in Tam Dao.

Laatste zwarte beren Vietnamees circus gered
Laatste zwarte beren Vietnamees circus gered | Screenshot video Animals Asia/YouTube

De laatste beren van het circus zijn op vrijwillige basis vrijgelaten. Dit getuigt van een veranderende houding in Vietnam ten opzichte van het gebruik van wilde dieren in de entertainmentindustrie. Dankzij de inzet van het welzijnsteam van Animals Asia heeft het circus besloten om volledig te stoppen met het gebruik van wilde dieren in hun shows. Dit is een grote stap in de goede richting en zal een voorbeeld zijn voor de rest van het land. Directeur van het beren- en dierenteam, Heidi Quine zei tegen World Animal News:

“Als ik kijk naar de beelden van de beren die gedwongen kunstjes moeten doen en besef hoe verschrikkelijk dit voor hen geweest moest zijn. Luide muziek en flitsende lichten, het tegenovergestelde van de rust in een bos. Toen de beren Saffron, Chilli, Gừng en Tiêu arriveerden in het opvangcentrum, was het moeilijk om mijn tranen te verbergen. Op dat moment wou ik hen zeggen hoeveel beter alles zou worden, al denk ik dat ze het ergens ook wel wisten.”

Nooit meer een muilkorf, nooit meer vernedering | Screenshot video Animals Asia/YouTube

Natuurlijk gedrag uiten

Na aankomst in het opvangcentrum in Tam Dao kregen de dieren een gezondheidscontrole. In het centrum zijn 186 beren gehuisvest. Ze hebben hier een ruime keuze aan vers voedsel dat is afgestemd op hun specifieke behoeften en smaken. Voor hen zal dit een hele nieuwe wereld zijn, waar ze toegang hebben tot speelgoed en andere voorwerpen zoals hangmatten, jutezakken en zwembaden. Quine:

“Voor het eerst in jaren zullen deze vier prachtige beren toegang hebben tot weidse, open ruimtes en weelderig, vers gras onder hun poten voelen. Ze zullen de vrijheid hebben om te beslissen wat ze doen en wanneer. Ze zullen hun natuurlijke gedrag kunnen uiten. Zo kunnen ze klimmen, voedsel zoeken, graven in de modder en spelen met hun nieuwe vrienden. Nooit meer zullen ze worden gedwongen om een muilkorf te dragen of kunstjes te doen voor vermaak.”

Onderweg naar het opvangcentrum | Screenshot video Animals Asia/YouTube

Spicy namen

Dit is de tweede keer dat Animals Asia beren heeft gered uit dit circus. In 2019 werden er twee vrouwelijke welpen gered die illegaal waren gevangen voordat ze werden opgenomen in de shows van het circus. Ze kregen de naam Sugar en Spice omdat ze zo lief waren en zoveel vreugde brachten in het opvangcentrum. De vier nieuwe beren die recentelijk zijn gered, kregen de namen Saffron, Chilli, Gừng (gember) en Tiêu (peper) om de rijke en levendige ervaringen die hen te wachten staan. Dave Neale, directeur van welzijn van dieren in gevangenschap bij Animals Asia:

“We prijzen en danken Hanoi Central Circus voor het vrijlaten van hun laatste beren onder onze zorg en voor het nakomen van hun belofte om het gebruik van wilde dieren geleidelijk af te bouwen. We kijken uit naar de samenwerking om met hen en andere locaties in Vietnam een einde te maken aan alle voorstellingen met wilde dieren.”

Klimmen, voedsel zoeken, graven in de modder en spelen met nieuwe vrienden | Screenshot video Animals Asia/YouTube

Stop met wilde dieren in shows

Animals Asia voert sinds 2014 campagne voor een einde aan optredens met wilde dieren in Azië. In 2017 werd er een rapport gepubliceerd waarin de negatieve psychologische en fysieke effecten van optredens met wilde dieren werden beschreven. Naar aanleiding van dit rapport riep het Vietnamese ministerie van Cultuur circussen op om te stoppen met het gebruik van wilde dieren in hun shows. Sindsdien zijn er 15 circussen helemaal gestopt met het gebruik van wilde dieren. Meerdere circussen zijn bezig met het geleidelijk afbouwen. Op dit moment zijn er nog twee circussen die beren gebruiken. Directeur Animals Asia in Vietnam, Tuan Bendixsen:

“De houding in Vietnam is aan het veranderen. Scholen beginnen circussen te weigeren waarbij er wilde dieren worden gebruikt. Zo’n 32.000 Vietnamezen hebben een petitie ondertekend tegen een einde aan het gebruik van wilde dieren in entertainment.”

Bekijk de beelden van de redding:
.

.
Bronnen:

#GNvdD: 101 Aziatische zwarte beren in China gered van berengalindustrie

©AnimalsToday.nl Jane Sauer