Dierenwelzijnsorganisatie Animals Asia heeft 101 Aziatische zwarte beren gered tijdens de grootste dierenreddingoperatie ooit. De dieren, ook maanberen of kraagberen genoemd, zijn overgebracht van een voormalige berengalboerderij in Nanning (China) naar een berenopvangcentrum in Chengdu. Het betreft de grootste reddingsoperatie van dieren ooit.

101 Aziatische zwarte beren gered
101 Aziatische zwarte beren in China gered van berengalindustrie | Foto: screenshot video Animals Asia/YouTube

In 2013 nam de heer Yan contact op met Animals Asia. Hij was de nieuwe eigenaar van een stuk land in Nanning, waar een enorme berenfokkerij en galkwekerij was gevestigd. Hij maakte zich zorgen toen hij 132 beren aantrof in piepkleine smerige kooien. De dieren werden door de vorige eigenaar gebruikt voor het winnen en fokken van gal.

Na acht jaar gelukt

De beren bleken intensieve medische zorg nodig te hebben omdat ze jarenlang gal moesten afstaan. Eigenlijk was het de bedoeling om de boerderij om te vormen tot een opvangcentrum, maar door onvoorspelbare gebeurtenissen is dat niet gelukt. Dus werd het plan gemaakt om de beren naar het bestaande opvangcentrum in Chengdu te brengen. Dit was het begin van een onstuimige reis van acht jaar waarbij er talloze juridische en logistieke problemen overwonnen moesten worden.

Aziatische zwarte beren in gevangenschap
Aziatische zwarte beren (Ursus thibetanus) in gevangenschap | Foto (illustratief): publiek domein

In april werd dan eindelijk de laatste vergunning getekend, waardoor de beren vervoerd konden worden naar Chengdu. Elke beer werd apart in een transportkooi gezet en per vrachtwagen van Nanning (provincie Guanxi) naar Chengdu (provincie Sichuan) vervoerd, een reis van maar liefst 1200 km. Oprichter en CEO van Animals Asia, Jill Robinson zei:

“We hebben in de loop der jaren honderden beren gered, maar niemand heeft ooit eerder iets op deze schaal geprobeerd. Zoveel beren in een enkele operatie naar hun toevluchtsoord te brengen.”

Reis van 1200 km

De hele missie vond plaats in drie fasen tussen 19 april en 27 mei, waarbij de beren werden overgebracht in drie konvooien van negen vrachtwagens. Elk met maximaal vier transportkooien. Elke etappe duurde meer dan 55 uur. Een gespecialiseerd team van dierenartsen en berenverzorgers van Animals Asia ging mee om de dieren te begeleiden. Directeur van het China Bear & Vet Team van Animals Asia, Ryan Marcel Sucaet:

“We zijn er zo trots op hoe de beren de reis hebben doorstaan. De meesten van hen hebben hun hele leven in gevangenschap doorgebracht. Om zo’n lange reis dwars door China te maken kan erg stressvol zijn. Ons team heeft zijn best gedaan om de beren rustig te houden, ze goed te voeden en om in hun medische behoeften te voorzien.”

Toen de beren eenmaal in Chengdu waren, zijn ze in quarantaine geplaatst om ze langzaam kennis te laten maken met hun nieuwe omgeving. De beren moeten eerst goed in de gaten worden gehouden. Pas als ze er mentaal en fysiek klaar voor zijn, kunnen ze overgeplaatst worden naar het grote reservaat met andere beren.

101 Aziatische zwarte beren gered
In quarantaine | Foto: screenshot video Animals Asia/YouTube

Samenleven met andere beren

In Nanning zaten de beren in aparte kooien. In de loop der jaren maakten ze langzaam kennis met een of twee andere beren, nadat er onderzoek was gedaan naar hun karakter, temperament en behoeften. In het reservaat zullen de beren samenleven met andere beren op basis van hun persoonlijkheid, leeftijd, lichaamsgewicht, gezondheidstoestand en geslacht. De beren hebben tijd nodig om vertrouwen op te bouwen, zich thuis te voelen in hun nieuwe omgeving en volledig te integreren. Sucaet:

“We zijn zo blij dat ze er zijn. Na bijna acht lange jaren van wachten en een leven vol met lijden, kunnen we deze prachtige beren eindelijk het leven geven dat ze verdienen.”

101 Aziatische zwarte beren gered
Gered van berengalindustrie | Foto: screenshot video Animals Asia/YouTube

De succesvolle voltooiing van deze operatie bewijst dat grootschalige herhuisvesting mogelijk en haalbaar is. Animals Asia is sinds 1994 bezig met het redden van beren. Zij hebben opvangcentra voor beren in China en Vietnam. Zij voeren al jarenlang campagne tegen de wrede berengalindustrie. Berengal wordt gebruikt in traditionele Aziatische ‘geneesmiddelen’.
.

Help de Aziatische zwarte beren

Het werk van Animals Asia stopt niet bij de redding van de beren. Hier begint het eigenlijk pas. De beren hebben de rest van hun leven lang specialistische zorg nodig. Wil je deze beren helpen? Kijk dan op de website van Animals Asia.

Bronnen:

#GNvdD: Eerste zwarte beer gered uit berucht Vietnamees berengalboerderijendorp

AnimalsToday reportage: Hanoi, het gal van de beer (video)

©AnimalsToday.nl Jane Sauer