De hazewindhond, in het Engels greyhound, wordt al eeuwen gebruikt voor wedstrijden. Hondenrennen met greyhounds zijn over de hele wereld big business en dat is niet goed voor het welzijn van deze dieren. Volgens de Coalition for the Protection of Greyhounds, de Australische greyhoundbescherming, faalt de hondenrace-industrie bij het herplaatsen van afgedankte windhonden.

Australische race-industrie faalt in herplaatsen windhonden
De Australische race-industrie faalt in het herplaatsen van afgedankte windhonden | Foto: publiek domein

Volgens de Australische greyhoundbescherming ligt ook het fokaantaal nog steeds te hoog. Door dit hoge aantal zal het ook in de toekomst onmogelijk zijn om alle honden te herplaatsen. Jaarlijks werden er iets meer dan 2000 honden herplaatst via adoptie, maar dit aantal is sinds 2018 niet meer gestegen terwijl het fokaantal wel groeide. Dat blijkt uit het rapport van de welzijnsorganisatie.

Lucratieve business

In Australië steeg de omzet van de windhondenindustrie tot 9,4 miljard in 2020 – 2021. De organisatie schat dat op dit moment zes keer meer hazewindhonden gefokt worden binnen de sector dan er herplaatst kunnen worden via officiële adoptieprogramma’s.

greyhound
Voormalige racehond met pensioen (greyhound) | Foto: publiek domein

Naast de officiële adoptieprogramma’s zijn er ook reddingsgroepen die zich focussen op het herplaatsen van greyhounds. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Greyhounds Rescue Holland en Greyhounds in Nood Nederland. Deze stichtingen vangen de honden op om ze vervolgens te herplaatsen in Nederland. Volgens Kylie Field, woordvoerder van de welzijnsorganisatie, worden er op dit moment meer windhonden herplaatst via goede doelen dan via de officiële adoptieprogramma’s van de race-industrie.

Verwondingen en verdwijningen

Bij races met greyhounds worden wereldwijd de snelste honden ingezet. Honden die niet snel genoeg zijn, worden afgedankt of gedood. De honden die wel racen, hebben vaak verwondingen als gebroken tenen, gescheurde spieren of gewrichten en gebroken botten. Wanneer de hazewindhonden een jaar of drie vier zijn, worden ze gedumpt of op wrede manieren gedood. De honden worden bijvoorbeeld nooit geregistreerd en ‘verdwijnen’ weer zonder dat er een haan naar kraait.
.

6.000 greyhounds in Ierland gedood na slechte prestaties

.
Gelukkig is er in de Australische race-industrie ook een positieve ontwikkeling. Kylie Field van de Coalition for the Protection of Greyhounds:

“Er zitten op dit moment meer windhonden in een huiselijke omgeving dan ooit.”

Volgens de welzijnsorganisatie is er meer toezicht nodig. Uit een opiniepeiling blijkt dat de meeste Australiërs hondenraces niet steunen. Field:

“Waar staan we over vijf jaar als de overheid niet ingrijpt en de wetgeving rond het fokken van deze honden niet aanscherpt?”

Bronnen:

De gruwelen van hondenrennen

©AnimalsToday.nl Annebelle Nooteboom