Vlak voor de recente federale verkiezingen kwam het ministerie van Landbouw in Australië met een voorstel om gedurende delen van de noordelijke zomer opnieuw schapentransporten naar het Midden-Oosten toe te staan. Dit zou de schapen weer op transport hebben gezet in de heetste tijd van het jaar op het noordelijk halfrond, wanneer het risico op hittestress extreem is.

Ban Australisch veetransport tijdens noordelijke zomer blijft
Veetransporten over zee behoren tot de grofste vormen van mishandeling | Foto: publiek domein

Bij het vrijgeven van hun eindrapport deze week kondigde het Australische ministerie van Landbouw echter aan dat zaken bij het oude blijven:

“Een absolute verbodsperiode tijdens het heetste, meest (lucht)vochtige deel van de zomer op het noordelijk halfrond moet blijven.”

Dit betekent dat het noordelijke scheepvaartverbod van drie maanden van kracht blijft, waardoor duizenden schapen gespaard worden van het risico om ‘levend gekookt‘ te worden op zee.

Ban Australisch veetransport tijdens noordelijke zomer blijft
Ban Australisch veetransport tijdens noordelijke zomer blijft | Foto: Animals Australia/LinkedIn

Animals Australia is blij dat de bestaande ban niet wordt opgeheven, maar wil een einde aan alle diertransporten:

“Ons werk gaat door totdat levende export tot het verleden behoort.”

Veetransporten over zee behoren tot de grofste vormen van mishandeling, waarbij dieren soms weken onder gruwelijke omstandigheden op zee zijn in volledig ongeschikte, bloedhete laadruimen, zonder medische zorg. Daarna belanden ze in slachthuizen waar ze onverdoofd worden geslacht. Niet zelden gaat het mis met schepen die dieren vervoeren, omdat het varende barrels zijn of door overbelading.

Bron:

Overbeladen schip Soedan: 15.000 schapen verdrinken

Transportschepen voor vee vaak onbetrouwbare barrels

©AnimalsToday.nl BVR