Ruim 15.000 schapen zijn zondag in Soedan verdronken, door zinken van het vrachtschip Badr 1 in de Rode Zeehaven Suakin. Volgens een Soedanese havenofficial was het transportschip met 15.800 schapen ruim overbeladen, want het is geschikt voor maximaal 9.000 dieren. De schapen waren bestemd voor Saoedi-Arabië.

Overbeladen schip Soedan: ruim 15.000 schapen verdrinken
Overbeladen schip Soedan: ruim 15.000 schapen verdrinken | Foto: screenshot video TVC News Nigeria/YouTube

Slechts 700 schapen overleefden het tragische voorval, wat op twee punten voorkomen had kunnen worden, aldus Omar al-Khalifa, hoofd van de Soedanese organisatie van exporteurs. Om te beginnen had de Badr 1 niet overbeladen mogen worden en het zinken duurde enkele uren, terwijl het schip bij de pier lag. In dat ‘raam van tijd’ had de lading gered kunnen worden en daarmee het schip, aldus Omar al-Khalifa tegen Al Jazeera.

Overbeladen schip Soedan: ruim 15.000 schapen verdrinken
Slechts 700 schapen overleefden het tragische voorval | Foto: screenshot video TVC News Nigeria/YouTube

Een andere anonieme havenmedewerker meldde dat alle menselijke bemanningsleden zijn gered. Hij uitte daarbij ook bezorgdheid over de economische en milieu-impact van het ongeval. Suakin was ooit de belangrijkste haven van Soedan, maar tegenwoordig is die van Port Sudan de grootste:

“Het gezonken schip zal het functioneren van de haven beïnvloeden. Het [ongeval] zal waarschijnlijk ook een impact hebben op het milieu vanwege de dood van het grote aantal dieren dat door het schip wordt vervoerd.”

 

 

Helaas werd al snel geconcludeerd dat de 700 schapen die niet verdronken er niet goed vanaf kwamen. De meesten hadden zware verwondingen en kwetsuren. Hun lot is vooralsnog niet bekend, maar het laat zich raden wat er met deze dieren is gebeurd. Het komt vaker voor dat veetransporten over zee eindigen in een drama, evenals langeafstandstransporten van dieren via de weg of met het vliegtuig. Helaas had het Europees Parlement 5 maanden geleden de kans om misstanden met verre veetransporten ferm aan te pakken, maar liet die kans liggen.
.

.
Bronnen:

Transportschepen voor vee vaak onbetrouwbare barrels

Zeker 14.600 schapen verdronken in haven Roemenië

©AnimalsToday.nl BVR