Een rechter in Mexico-Stad heeft het stierenvechten voor onbepaalde tijd opgeschort. Dit is gebeurd naar aanleiding van een aanklacht van een Mexicaanse burgervereniging. Deze stelt dat het stierenvechten in strijd is met het recht op een gezonde omgeving. Justitie gaat zich nu over deze zaak buigen. Tot die tijd zullen er geen stierengevechten plaatsvinden in de Mexicaanse hoofdstad.

Mexico-Stad
Stierenvechten stilgelegd in Mexico-Stad. Misschien voorgoed? | Foto: Pixabay

Voor het eerst in 76 jaar mogen er geen stierengevechten plaatsvinden in de grootste arena ter wereld: Plaza México, met plaats voor 50.000 toeschouwers. De Mexicaanse burgerbeweging Justicia Justa heeft een aanklacht ingediend omdat het van mening is dat het stierenvechten in strijd is met het recht op een gezonde omgeving. Dit recht staat in de Mexicaanse grondwet. Volgens Justicia Justa wordt dit recht geschonden als dieren worden mishandeld omdat het wezens zijn met gevoel. Hun aanwezigheid in onze samenleving draagt bij tot een gezonde natuur. Rechter Jonathan Bass heeft ze uiteindelijk gelijk gegeven en het stierenvechten voor onbepaalde tijd opgeschort. Bass:

“De maatschappij heeft er belang bij als de fysieke en emotionele integriteit van alle dieren wordt gerespecteerd, omdat het levende wezens zijn die ecosystemen vormen en daardoor bijdragen tot milieudiensten die essentieel zijn voor de mens.”

Vrouwenrechten

De Mexicaanse krant El Universal meldt dat Justicia Justa vindt dat het stierenvechten ook in strijd is met wetgeving die bedoeld is om vrouwen te beschermen tegen geweld. Mexico is een van de meest gewelddadige landen ter wereld, en het tweede land met de meeste vrouwenmoorden. Het Comité Anti Stierenvechten ziet dat Mexico naar nieuwe argumenten zoekt om het geweld in de samenleving te stoppen. Een verbod op het stierenvechten hoort tot de argumentatie, vanuit het idee dat geweld tot meer geweld leidt. Het einde van het stierenvechten zal bijdragen in een vermindering van geweld in het algemeen.

Het is nu afwachten hoe justitie zal oordelen. Het kan maanden duren voor er een uitspraak is.

Stierenvechten onder vuur

Dit is niet de enige aanval die de stierenvechtsector in Mexico te verduren heeft. Momenteel loopt er een proces vanuit het Hof van Justitie van de Natie. Intussen wordt er gekeken of een activiteit waarbij dieren worden mishandeld en gedood tot cultureel erfgoed verklaard mag worden. Bovendien zijn er verschillende aanklachten, ook vanuit het Comité Anti Stierenvechten. Samen met AnimaNaturalis en het advocatenkantoor Va por sus Derechos zijn ze zodoende met een juridische strijd begonnen tegen het Congres en de uitvoerende autoriteiten van Mexico-Stad. Bij recente juridische processen hebben ze namelijk niet de wil getoond om het stierenvechten te verbieden.

De meeste recente poging in het Congres om een verbod op stierengevechten in Mexico-Stad te bewerkstelligen, stuitte op een aantal obstakels die te wijten waren aan het gebrek aan politieke wil en het voortdurende verzuim van de autoriteiten om actie te ondernemen. Hierom hebben de organisaties verschillende rechtszaken aangespannen wegens nalatigheid voor het blijven toestaan van het stierenvechten in Mexico-Stad. Bovendien hebben ze een rechtszaak lopen tegen het Congres van de Mexicaanse hoofdstad wegens het niet hervormen van de wet om het stierenvechten te verbieden.

Bron:

©AnimalsToday.nl