In het Zuid-Hollandse Streefkerk zijn vannacht bij een stalbrand 200 kalveren omgekomen. De oorzaak van de brand is niet bekend, zo wordt gemeld. Naastgelegen stallen met kalveren en kippen konden gered worden. De omgekomen kalfjes stonden in boxen en konden geen kant op, aldus Rijnmond.

200 kalveren dood door stalbrand Streefkerk
De omgekomen kalveren in Streefkerk stonden in boxen en konden geen kant op | Foto (illustratief): publiek domein

De stalbrand aan de Middenpolderweg in Streefkerk brak rond 4 uur vannacht uit en ging gepaard met veel rook, die in de verre omgeving te zien was. De boer heeft op de getroffen locatie 4 stallen, met rond de duizend kalveren en een loods met kippen. Een verslaggever van Rijnmond die de onheilsplek bezocht meldde dat de omgekomen kalveren in boxen zaten en geen enkele kans hadden aan het vuur te ontsnappen:

“Ze zaten als ratten in de val.”

Kalveren kunnen om diverse redenen in boxen zitten. Dit gebeurt onder meer nadat ze gescheiden zijn van de moeder, zodat de mens kan profiteren van de melk van de moederkoe, die anders naar het kalf zou gaan.

200 kalveren komen om bij stalbrand in Streefkerk
200 kalveren komen om bij stalbrand in Streefkerk | Foto: screenshot video Molenlanden Hulpdiensten/YouTube

Volgens de brandweer konden drie van de vier stallen gered worden en hebben de dieren in de naastgelegen stallen ‘weinig gemerkt van het drama dat zich voltrok in de eerste loods’, omdat de stallen zo goed zijn afgesloten van de buitenwereld. De oorzaak van de brand is niet bekend en zal onderzocht worden.

Onderstaande video op YouTube is van Molenlanden Hulpdiensten:
.

.
Bronnen:

Karen’s blog: Kan een kind bij zijn moeder blijven?

©AnimalsToday.nl BVR


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.