Honingbijenpopulaties over de hele wereld lijden onder de verspreiding van een dodelijk virus dat aan hun vleugels vreet, waardoor ze misvormen. Het Deformed Wing Virus (DWV) werd 40 jaar geleden voor het eerst ontdekt, maar volgens wetenschappers is de huidige virusvariant een nieuwe stam, die in 2001 voor het eerst in Nederland opdook.

Virusvariant bedreigt vleugels bijen wereldwijd
Misvormde vleugels bij een bij veroorzaakt door het Deformed Wing Virus | Foto: Xolani90 via Wikipedia

De Duitse Martin-Luther-Universität (MLU) in Halle-Wittenberg meldt dat een gevaarlijke variant van het Misvormde Vleugel Virus (DWV) wereldwijd in opkomst is. Het virus infecteert honingbijen, waardoor hun vleugels atrofiëren (in grootte en gewicht afnemen) en de dieren sterven. De nieuwe variant, die de oorspronkelijke stam van het virus in Europa al heeft vervangen, verspreidt zich naar andere delen van de wereld en zorgt ervoor dat hele bijenkolonies instorten. Honingbijen worden het meest getroffen door het virus, dat wordt overgedragen door de gevreesde parasitaire mijt Varroa destructor, de varroamijt.

Virusvariant bedreigt vleugels bijen wereldwijd
Het virus wordt overgedragen door de gevreesde varroamijt | Foto: publiek domein

Professor Robert Paxton is bijenonderzoeker van de MLU. Hij bestudeert al jaren de verspreiding van verschillende ziekteverwekkers in honingbijen en wilde bijen:

“Deze mijten dragen niet alleen virussen over tussen honingbijen, ze eten ook de weefsels van de bijen. Vervormd vleugelvirus is absoluut de grootste bedreiging voor honingbijen.”

Het is het meest bekende virus onder bijen. De gevolgen voor de individuele bijen zijn duidelijk zichtbaar. Als bijen in het popstadium geïnfecteerd raken met dit virus kunnen zich symptomen als misvormde vleugels en een verkort achterlijf ontwikkelen. Paxton:

“Onze laboratoriumstudies hebben aangetoond dat de nieuwe variant dodelijk is en sneller en gemakkelijker wordt overgedragen. Onze analyses laten zien dat de nieuwe variant al voet aan de grond heeft gekregen in Europa en dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn voordat het wereldwijd de dominante vorm is.”

Virusvariant bedreigt vleugels bijen wereldwijd
Grote aardhommel op kogeldistel | Foto: Rasbak via Wikipedia

De virusvariant werd ook gevonden in grote aardhommels, ook grote veldhommel genoemd (Bombus magnus). Paxton:

“Of het virus vergelijkbare verwoestende gevolgen zal hebben voor hommels en andere wilde bijen blijft onzeker.”

Als bestuivers van veel wilde en gecultiveerde planten, spelen honingbijen een cruciale rol bij de fruitopbrengst en bij het behoud van biodiversiteit. Het verlies van bijenvolken (en vele andere bestuivers) wordt daarom door experts over de hele wereld met zorg bekeken.

Bronnen:

Honingbijen gebruiken sociale afstand als mijten de korf bedreigen

#GNvdD: Poetsbijen hebben beter immuunsysteem

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg