Chinese varkensfokkers willen varkens genetisch modificeren zodat ze sneller groeien met minder voedsel en meer baby’s ‘produceren’. Dit is onderdeel van het plan van de overheid om zelfvoorzienend te worden op het gebied van voedselvoorziening. Ongeveer 100 fokboerderijen hebben zich aangesloten bij een door de overheid gefinancieerd initiatief om de varkens genetisch te manipuleren en zo goedkoper vlees te creëren.

varkens
China wil varkens fokken die sneller groeien en meer baby’s ‘produceren’ | Foto: Pixabay

China doodt bijna 700 miljoen varkens per jaar en is daarmee ’s werelds grootste consument van varkensvlees. Tot nu toe werden alle fokvarkens vanuit het buitenland geïmporteerd, maar het land heeft zich nu als doel gesteld om minder afhankelijk te worden van geïmporteerde varkens.
“Europeanen beslissen dat dit type varken het beste is op basis van hun eetgewoonten, hun kennis van varkens en de marktomstandigheden. Maar dit type varken is niet noodzakelijk het beste in China omdat onze eetcultuur en onze omgeving niet dezelfde zijn, dus onze definitie van een goed varken is ook verschillend”, zei Hao Wenjie, hoofdfokker bij Best Genetics Group (BGG).

Nog weinig expertise

Jan Merks, eigenaar van Genetics’ Added Value in Nederland en consultant bij BGG, legde uit dat het mogelijk is varkens genetisch zo te modificeren dat ze met minder voer sneller aankomen en meer biggen krijgen. Maar het is ook een grote uitdaging omdat China, in tegenstelling tot westerse bedrijven, weinig expertise op dat gebied heeft.

Snelle genetische vooruitgang vereist gegevensverzameling en analyse op grote schaal, en niet veel managers in China hebben de ervaring om een dergelijke verzameling op te zetten en uit te voeren. Echter hebben ze wel de steun van een hele actieve overheid op het gebied van genetische modificatie van dieren. Er zijn dan ook maar weinig mensen die eraan twijfelen dat China zal doorzetten en uiteindelijk zal slagen in het bereiken van haar doel.

Veel steun voor dierproeven

China staat bekend als zeer actief op het gebied van dierproeven, niet alleen met varkens. Chinese onderzoekers hebben een lange lijst van CRISPR-primeurs bij apen, honden, muizen, ratten, en konijnen. Het niveau van financiele steun en beschikbare dieren voor soortgelijke dierenproeven is verbijsterend voor veel westerse onderzoekers. “Dit is een land en een cultuur die echt waarde hecht aan wetenschap en technologie”, zegt Jennifer Doudna van de Universiteit van Californië, Berkeley, die CRISPR hielp ontwikkelen tot een editing tool. “Hun regering heeft er veel geld in gestoken.”
Naast het feit dat ze toegang hebben tot grote groepen apen en andere diersoorten, worden dieronderzoekers in China minder kritisch bekeken door het publiek dan hun tegenhangers in de Verenigde Staten en Europa.

Orgaandonatie

Ook op het gebied van orgaandonatie ziet China mogelijkheden voor de verdere inzet van genetisch gemanipuleerde varkens. Het land heeft een kritiek tekort aan orgaandonoren, met 300.000 mensen die organen nodig hebben en 10.000 beschikbare organen. Volgens transplantatiespecialist Deng Shaoping van het Sichuan Provincial People’s Hospital in Chengdu en zijn co-auteurs werd dit tekort verergerd door het besluit van de regering in 2015 om te stoppen met het oogsten van organen van geëxecuteerde criminelen. Nu, schreven ze, “heeft China het potentieel om een wereldberoemd centrum voor varkensorganen te worden, met het perspectief om het huidige orgaantekort voor transplantatie te minimaliseren of zelfs te elimineren”.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee