In de haven van Midia in Roemenië heeft zich gisteren een grote ramp afgespeeld. Een schip met 14.600 schapen aan boord is gekapseisd. Slechts 33 dieren hebben het tot nu toe overleefd.

haven
De Queen Hind, met 14.600 schapen aan boord, kapseisde in de haven van Midia | Foto: ©Animals International

Rond 11.51 werden soldaten gevraagd om in te grijpen in de haven van Midia in het district Constanta. Uit de eerste berichtgeving blijkt dat het gaat om het schip Queen Hind dat vaart onder de vlag van de Republiek Palau, een land in Oceanië. Aan boord zijn 14.600 schapen en de eerste beelden laten zien dat het schip gekapseisd is. Dit zou veroorzaakt zijn door overbelading en ongelijke verdeling van de dieren, waardoor het vrachtschip omsloeg.

Slechts 33 dieren hebben het tot nu toe overleefd | Foto: ©Animals International

De 22-koppige bemanning uit Syrië blijkt gered. Op sociale media gaan de beelden van het zinkende schip inmiddels viraal. Een van de reacties:

“Het was ook tijd voor een ongeluk. Jaren komen en gaan scheepswrakken vol met dieren en iedereen wist dit en er werd niets gedaan.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

.
Anja Hazekamp Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren:

“Hoe kunnen we dit in godsnaam laten gebeuren. Deze transporten naar Afrika, het Midden-Oosten en Azië zijn een hel voor dieren. Een transport vol paniek en pijn. Dagenlang, soms wekenlang onderweg naar hun bestemming waar ze op gruwelijke wijze worden geslacht. Veel van deze schepen zijn oude omgebouwde roestbakken, die volstrekt ongeschikt zijn om dieren te vervoeren.”

haven
De lading was ongelijk verdeeld wat vermoedelijk de reden was waarom het schip omsloeg | Foto: ©Animals International

Animals International heeft onderstaande video gepubliceerd met schokkende beelden van het ongeluk:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

.
Eind september werd bekend dat de Europese Commissie een controle gaat doen in Roemenië naar aanleiding van het horrortransport van 70.000 offerschapen dat het land deze zomer liet uitvaren naar de Perzische Golf. De Commissie houdt daarbij de mogelijkheid van een strafprocedure open en geeft aan na de controle ‘te beslissen over verdere acties’. Dat liet de Europese Commissie weten naar aanleiding van vragen van Anja Hazekamp. Zij luidde in juli de noodklok over het schapentransport, dat bijna een maand duurde en plaats vond bij temperaturen tot 46 graden, wat in strijd is met EU-regels.
.

Mogelijk strafprocedure tegen Roemenië om horrortransport offerschapen

.
Behalve een strafprocedure tegen Roemenië, onderzoekt de Europese Commissie momenteel ook of er een rode lijst kan worden opgesteld van vervoerders die herhaaldelijk de fout in gaan bij het vervoeren van dieren. Die zouden dan geen transporten meer mogen uitvoeren.

De EU onderzoekt de mogelijkheid van een rode lijst met veetransporteurs die herhaaldelijk in de fout gaan | Foto: ©Animals International

Bronnen:

©AnimalsToday.nl