In 2017 werden er bijna 6.000 greyhounds gedood in Ierland omdat ze niet snel genoeg zouden zijn om deel te nemen aan races. De nationale televisiezender Ierland RTÉ zond deze week een documentaire uit over de wrede windhondenrennen in het land.

greyhounds
6.000 greyhounds in Ierland gedood na slechte prestaties | Foto: Pixabay

In opdracht van de Irish Greyhound Board, een semi-staatsorgaan dat zich bezighoudt met het bevorderen van de hondenrennensector, schreef een adviesbureau een rapport over de sector. Het rapport werd na aandringen van het Public Accounts Committee van het Iers Parlement gepubliceerd, maar kreeg eerder als antwoord dat het ‘commercieel té gevoelig’ zou zijn om openbaar gemaakt te worden.

Te langzaam

In het rapport staat dat er in Ierland jaarlijks 16.000 greyhounds geboren worden. Hiervan werden er in 2017 5.987 gedood omdat ze een slechte kwalificatie kregen of hun prestaties achteruitgingen. De auteurs van het rapport gaven de hondenrennensector adviezen om de situatie te verbeteren, maar in de documentaire wordt echter duidelijk dat de sector hier niets mee gedaan heeft.

De voorzitter van de Irish Greyhound Board, Gerard Dollard:

“Ik accepteer dat er een probleem is in relatie tot honden waarvan niet zeker is wat ermee is gebeurd. Ik denk dat de cijfers die naar buiten worden gebracht eigenlijk veel hoger liggen dan de werkelijke aantallen vanwege de export naar het Verenigd Koninkrijk en elders.”

Journalisten van RTÉ contacteerden diverse Ierse paardenvilders, waarvan een aantal aangaf dat ze voor zo’n €10 honden die niet op het gewenste niveau presteren zouden doodschieten. Naar aanleiding van de uitzending gaf minister Andrew Doyle aan dat de licentievoorwaarden voor de paardenvilders onder de loep genomen zullen worden.

Dr. Andrew Kelly van de Irish Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ISPCA):

“We denken dat er een groot gat is waarin duizenden puppy’s die geboren worden en nooit zijn geregistreerd simpelweg verdwijnen.”

Hazenjacht

De documentaire toont zorgwekkende ontwikkelingen rondom de illegale hazenjacht in Ierland. Hazewindhonden worden getraind op het jagen van hazen. Verschillende landen hebben het jagen op levende hazen verboden maar in Ierland is het nog altijd toegestaan. Ook in landen als Spanje en de Verenigde Staten is het legaal. In Ierland moet de jacht bepaalde wettelijke regels volgen, maar de documentairemakers troffen in diverse plaatsen in Ierland ongereguleerde en illegale hazenjachtevenementen. Ook zouden de greyhounds illegale drugs krijgen om hun prestaties te verhogen. Dierenarts Finbarr Heslin over het gebruik van EPO, een hormoon dat wordt gebruikt als doping:

“We zien honden binnenkomen die zoveel EPO toegediend hebben gekregen dat hun bloed er net uitziet als stroop.”

Windhondenrennen worden in Ierland ondersteund met €16.8 miljoen aan subsidies.

De documentaire van RTÉ kan je hier bekijken.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer