Na vele jaren van kritiek op de bontfokkerijen in Ierland, werkt de overheid nu aan een verbod. Hiermee kan Ierland het vijftiende EU-land worden waar de productie van bont verboden is.

bontfokverbod
Bontfokverbod verwacht in Ierland | Foto: Pixabay

In Ierland zijn drie bontfokkerijen actief, in de graafschappen Donegal, Kerry en Laois. Samen huisvesten ze naar schatting 200.000 nertsen in kleine, draadgazen kooitjes. Als de dieren zes maanden jong zijn, worden ze vergast en gevild.

Jarenlang hield de regerende politieke partij, Fine Gael, een verbod op bontfokkerijen tegen. In februari nog gaf de minister van Landbouw, Michael Creed, aan dat de regering geen plannen had om een ‘legitieme, zeer gereguleerde en gecontroleerde sector’ te sluiten. De sector biedt werkgelegenheid aan zo’n 100 mensen en levert jaarlijks €21.488,- aan export op.

Wetsvoorstel

Maar inmiddels begint de partij tot inzicht te komen. Niet vanzelf, maar onder druk van parlementslid Ruth Coppinger die gesteund wordt door alle andere politieke partijen. Coppinger heeft een wetsvoorstel ingediend (Prohibition for Fur Farming Bill) om een einde te maken aan bontfokkerijen; volgende maand gaat ze hierover in debat. Volgens de Irish Examiner werkt Creed echter zelf ook aan wetgeving om bontfokkerijen uit te faseren. Uit een enquête die in oktober werd gehouden blijkt dat vier op de vijf Ieren achter een verbod op bontfokkerijen staat.

Vanzelfsprekend zijn dierenwelzijnsorganisaties blij met het nieuws dat er een einde gaat komen aan deze wrede handel.

Jo Swabe van Humane Society Europe vertelde aan The Independent:

“Nu zo veel landen de productie van bont verbieden, het Verenigd Koninkrijk onder druk staat om de verkoop van bont te verbieden en steeds meer ontwerpers bont uit hun collecties halen, hopen we dat het lijden dat op deze manier veroorzaakt wordt snel tot het verleden gaat behoren.”

Door tegenstanders van bont wordt benadrukt dat niet alleen de productie, maar ook de verkoop van bont verboden moet worden, omdat de productie anders naar het buitenland kan verplaatsen. Ook wordt nog veel echt bont verkocht, terwijl het als nepbont gelabeld is.

In Engeland en Wales zijn bontfokkerijen gestopt in 2000, en in Schotland en Noord-Ierland in 2002.

Bron:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde