Hoewel de samenleving langzaamaan begint te begrijpen dat plofkip echt niet meer kan en dat besef ook bij supermarkten doordringt, houdt dat niet in dat plofkippen verleden tijd zijn. Nederlandse plofkip wordt nog steeds massaal opgefokt, geslacht en bijvoorbeeld voor de halal-markt naar het buitenland geëxporteerd. En daarmee is er nog niets veranderd aan de wrede plofkippenindustrie, waar het welzijn van de dieren volledig ondergeschikt is aan winst. De beelden van deze creperende plofkip spreken boekdelen.

creperende plofkip
Op wiens bord komt deze creperende plofkip terecht? | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/vimeo

Afgelopen dinsdag 25 juni filmde Animal Rights – met toestemming van de chauffeur – onderstaande schokkende beelden van een creperende plofkip achterop een aanhanger, met lotgenoten wachtend voor pluimvee-exportslachthuis Clazing in Zevenhuizen. Het was een warme en behoorlijk benauwde dag met in het binnenland temperaturen rond de 30 graden.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Creperende plofkip

Het dier ligt op de rug, probeert zich wanhopig op te richten, maar valt stuiptrekkend terug en heeft alle kracht om te leven verloren. Belangrijk om te weten is dat kippen, net als mensen en andere dieren, pijn en angst ervaren en dat dit dier dus ondragelijk lijdt. Animal Rights directeur Susan Hartland:

“Iedereen met een beetje empathie moet zich kunnen verplaatsen in het lijden van dit individu. Dat zou er echter ook toe moeten leiden dat je als consument hier niet medeschuldig aan wil zijn.”

Dit soort situaties is geen uitzondering maar regel en helemaal wanneer het buiten warm is tot tropisch heet, zoals ook komende dagen het geval zal zijn. Helaas geldt in Nederland voor pluimvee geen verplicht hitteprotocol. De pluimveesector houdt stug vast aan een eigen vrijwillig hitteprotocol, waardoor de wet- en regelgeving, of juist het gebrek daaraan, feitelijk faciliteert dat dieren op onacceptabele wijze lijden.

  • Lees ook:

Hitteprotocol kippentransport genegeerd bij Wehl (video)


Toon respect als consument

Het is erg belangrijk dat de consument keer op keer met de neus op de feiten wordt gedrukt en zich realiseert dat onze keuzes in de supermarkt direct van invloed zijn op dierenwelzijn, of juist dierenleed bevorderen. Dus als je meent vlees te moeten consumeren, toon dan respect voor het levende wezen dat je gaat opeten door vooral geen kiloknallers te kopen en je af te vragen wat de herkomst is van het vlees. Vraag er gerust naar bij de supermarkt. En wees vooral bereid om iets meer te betalen wanneer je weet dat dit bijdraagt aan het dierenwelzijn tijdens het toch al korte leven van het dier op je bord.

Melden

Heb je ergens een veetransport gezien en gefilmd of gefotografeerd – waarbij de dieren duidelijk tekenen van hittestress vertonen of ander dierenleed – mail het ons via redactie@animalstoday.nl. We nemen dan contact met je op en als de beelden geschikt zijn zullen we ze publiceren.

  • Lees ook:

Eerste varkens met hittestress alweer gefilmd (video)


Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.