Terwijl Nederland zich verheugt op een hittegolf breekt voor dieren uit de vee-industrie juist de meest vreselijke tijd aan van het jaar. Zo werden afgelopen week alweer varkens met hittestress gefilmd, die in vrachtwagens voor het slachthuis stonden te wachten, terwijl de temperatuur in de schaduw opliep tot 27 graden.

varkens met hittestress
Varkens met hittestress bij het slachthuis van Vion in Boxtel (18 juni 2019) | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

De vrachtwagens stonden in de volle zon en de beelden gefilmd door Animal Rights spreken boekdelen, net als alle eerder gepubliceerd beeldmateriaal door Eyes on Animals en 1037 Against Animal Cruelty, waarop te zien is hoe varkens wachtend voor het slachthuis het niet meer uithouden door de hitte. Dinsdag 18 juni 2019 werden onderstaande beelden vastgelegd bij de slachterij van Vion in Boxtel:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode


Vreselijk lijden

Te zien is hoe de varkens met hittestress hijgend in de aanhanger zitten en hun neuzen naar buiten steken in de hoop op een beetje verkoeling. Varkens kunnen niet zweten en naarmate de temperaturen omhoog gaan is het voor de dieren onmogelijk om hun oplopende lichaamswarmte af te voeren, behalve via hun natte neus.

Het wachten voor het slachthuis kan soms heel lang duren, waarmee de dieren tijdens de laatste uren voor de slacht op vreselijke wijze moeten lijden. Er zijn dan ook overduidelijk tekenen waarneembaar van ernstige oververhitting, wat zelfs kan leiden tot een voortijdige dood. Een vreselijke manier voor alle diersoorten om aan je einde te komen.

hittestress
Varkens staan in de bloedhitte geparkeerd in de zon, wachtend op plaats in het slachthuis (zomer 2018) | Foto: screenshot video Eyes on Animals/YouTube

Consument onvoldoende op de hoogte

Helaas is de consument nog altijd onvoldoende op de hoogte dat dit in deze tijd van het jaar het lot is van heel veel dieren voorafgaand aan de slacht, om op een warme zomermiddag of -avond te eindigen op de onvermijdelijke barbecue. Het wordt daarom tijd dat hitteprotocollen nageleefd en aangescherpt worden en dat er veel meer op wordt gecontroleerd door de NVWA, hoewel die organisatie op zoveel vlakken steken laat vallen dat gerust geconcludeerd mag worden dat dierenwelzijn niet in goede handen is bij de toezichthouder.

Karen’s blog: NVWA werkt willens en wetens mee aan misdrijven


Wij roepen iedereen op om dit soort ellende te filmen tijdens (pluim)veetransporten gedurende hete zomerdagen. Want alleen een veranderende publieke opinie kan ervoor zorgen dat er geluisterd wordt door beleidsmakers en dat er op den duur eindelijk verbeteringen doorgevoerd gaan worden. Want al ben je van mening dat vlees onmisbaar zou zijn, dan nog is een vorm van respect tonen voor het dier dat je gaat opeten het minste wat je kan doen.


Film of fotografeer hittestress en mail ons

Heb je ergens een veetransport gezien en gefilmd of gefotografeerd – waarbij de dieren duidelijk tekenen van hittestress vertonen – mail het ons via redactie@animalstoday.nl. We nemen dan contact met je op en als de beelden geschikt zijn zullen we ze publiceren.

  • Lees ook:

Het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.