Ook dieren hebben recht op een mooie oude dag, om die reden wordt voor de zesde keer op dinsdag 12 september Oudere-dierendag gevierd. Op veel kinderboerderijen en bij fokkers krijgt een groot deel van de dieren niet de kans om oud te worden.

Oudere-dierendag
Oudere-dierendag: omdat ook dieren recht hebben op een oude dag | Foto: publiek domein

Oudere-dierendag is een initiatief van Comité Dierennoodhulp, dit jaar in samenwerking met stichting Goedland (een stichting die zich inzet om kinderboerderijen diervriendelijk te maken). In het voorjaar worden de dieren geboren en met blijdschap ontvangen, maar in het najaar verdwijnen vele van hen stilzwijgend via de achterdeur als overtallige dieren naar handelaar en slacht. Om aandacht te vragen voor dit volstrekt onnodige dierenleed wordt er op 12 september Oudere-dierendag gevierd. Gelukkig zijn er ook enkele kinderboerderijen die om die reden niet fokken en hun dieren oud laten worden. Vanwege het goede voorbeeld dat deze kinderboerderijen geven wordt er één van hen op Oudere-dierendag in het zonnetje gezet.

De Beestenboel

Kinderboerderij De Beestenboel in Zuid-Scharwoude (Noord-Holland) ontvangt op 12 september om 12.45 uur het eervolle keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’. Het keurmerk zal bevestigd worden aan de kinderboerderij. Dit zal gebeuren in tegenwoordigheid van Juf Ingrid en haar leerlingen van groep 6 van de openbare basisschool De Wijde Veert uit Noord-Scharwoude. De kinderboerderij De Beestenboel is daarmee de zesde kinderboerderij in ons land die dit keurmerk ontvangt. Zie voor meer informatie over het keurmerk.

Om het te vieren worden alle dieren getrakteerd op lekkers als maïs, wortels, appels, andijvie en pompoen. Omdat de dieren oud mogen worden op kinderboerderij De Beestenboel zijn er veel oudere dieren. Het oudste dier is schaap Bessie die al zestien jaar oud is. Milka de melkgeit is elf jaar en de varkens Bassie en Adriaan zijn vijftien jaar oud. De ezels die de kinderboerderij heeft opgevangen (een van hen was verwaarloosd) zijn veertien en zestien jaar oud. Ondanks hun hoge leeftijd hebben de dieren het erg naar hun zin op de kinderboerderij en genieten de bezoekers van hun aanwezigheid. Sandra van de Werd namens beide dierenbelangenorganisaties:

“Wij zijn heel erg blij dat deze kinderboerderij het goede voorbeeld geeft. Kinderen verdienen het om te mogen leren dat dieren oud kunnen worden. Een dier moet je niet enkel geboren laten worden als schattige attractie, om het later als overtallig van de hand te doen of te doden. Dat is respectloos, zo gaan we niet met onze kat en hond om en zo horen we ook niet met andere dieren om te gaan. Dieren willen net als mensen ook prettig oud worden.”

Oudere-dierendag
Foto: publiek domein

Oudere-dierendag is bittere noodzaak

In het afgelopen voorjaar zijn er bij veel kinderboerderijen en fokkers heel wat dieren geboren: talloze kuikens, biggen, konijnen, geitjes, lammetjes en kalfjes. Kinderboerderijen houden jongdierendagen, lammetjesdagen en kuikentjes-knuffeldagen om het jonge leven te vieren. Zulke dagen worden in de media als leuke evenementen weergegeven. Maar over de consequenties van het fokken van deze dieren stelt men geen vragen. Praten over het eindstation van deze dieren als ze wat ouder zijn geworden lijkt een taboe.

Al die jonge dieren worden vol blijheid begroet, maar zodra ze minder schattig worden zijn het opeens overtallige dieren die dikwijls eindigen voor de slacht. Veel kinderboerderijen laten deze dieren door bezoekers in het voorjaar adopteren en voeren de dieren in het najaar af naar handelaar en slacht. De meeste mensen die deze dieren op afstand adopteren zijn hier net zo onwetend van als destijds Ron en Sylvia. Zij kregen veel publiciteit omdat hun vermiste geadopteerde geitje Egdib na een zoektocht bleek geslacht.

Geadopteerd geitje Egdib uit dierenweide blijkt geslacht

Ook zijn er kinderboerderijen die het fokken zien als een manier om de kas te spekken. Zij fungeren als semidierenwinkels en -dierenhandelaren. Het merendeel van de mannelijke geboren dieren op de kinderboerderijen en bij fokkers krijgt geen kans. Haantjes raakt men aan de straatstenen niet kwijt, dus de helft van al die schattige kuikentjes wordt later gedood. Datzelfde geldt voor de stierkalfjes, bokjes en rammetjes. Zij gaan naar de handelaar of staan in de maanden augustus en september samen met de hangbuikzwijntjes op Marktplaats voor een habbekrats te koop als lieve tamme kinderboerderijdieren. Comité Dierennoodhulp vindt dit onbegrijpelijk. Hierdoor geeft men kinderen het slechtste voorbeeld dat gegeven kan worden: respectloos omgaan met dieren in plaats van respectvol zoals het zou moeten zijn.

Bron:

©AnimalsToday.nl