Op de Canarische Eilanden zijn 83 podenco’s gered door de Spaanse politie. De honden leefden jarenlang onder de meest erbarmelijke omstandigheden. De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA streed 7 jaar lang voor het verbeteren van het welzijn van deze jachthonden. De coronacrisis is doorslaggevend geweest voor de redding van deze dieren.

coronacrisis
83 podenco’s gered in Spanje door coronacrisis | Foto: Pixabay

In 2013 deed PACMA aangifte van de deplorabele omstandigheden waarin de podenco’s zich bevonden. De honden waren bestemd voor de jacht en werden op illegale wijze gefokt. Toentertijd ging het om bijna 100 podenco’s die opgesloten zaten in kooien en aan ondervoeding leden. De hygiëne in de kooien was ver onder de maat én er lagen ook dode podenco’s in. In 2015 gaf de gemeente van Mogán opdracht tot het in beslag nemen van de jachthonden. De eigenaar van de podenco’s verhuisde echter met de dieren naar een andere gemeente waar de beslaglegging niet gold. De dieren bleven vervolgens jarenlang onder dezelfde erbarmelijke omstandigheden leven. Ondanks alle aanklachten van PACMA en dierenwelzijnsorganisaties werd er door de autoriteiten niet ingegrepen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Burgers gaven recentelijk aan dat, met de uitbraak van het coronavirus, de omstandigheden van de podenco’s nog verder verslechterde. Dit heeft vooral te maken met de noodtoestand waarin Spanje zich bevindt waardoor er strenge restricties bestaan; mensen mogen alleen onder bijzondere omstandigheden naar buiten. De honden waren aan hun lot overgelaten. Eindelijk werden afgelopen weekend de 83 podenco’s in beslag genomen. De podenco’s waren uitgemergeld.

PACMA gaat verder zodat de eigenaar niet ongestraft wegkomt met de verwaarlozing van de honden. Ook wil de partij dat de eigenaar een houdverbod opgelegd krijgt.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer