Jaren werd er gedacht dat de Palestijnse schijftongkikker uitgestorven was. Een team van Israelische, Franse en Duitse onderzoekers hebben echter ontdekt dat het dier nog bestaat.

Hula painted frog
Foto: Wikimedia Commons

De kikker ook wel de Hula painted frog genoemd werd opnieuw ontdekt in een natuurreservaat in het Noorden van Israel. Inmiddels zijn meerdere exemplaren gevonden.

In het begin van de jaren veertig werd de kikker voor het eerst ontdekt in de Hula-vallei. Nog geen twintig jaar later ging men ervan uit dat de kikker was uitgestorven, onder andere door de drooglegging van het Hulameer. De Schijftongkikker werd in 1996 als eerste amfibie door de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) offcieel uitgestorven verklaard.

De Hula painted kikker blijkt ook nog eens een nakomeling van een 15.000 jaar geleden uitgestorven amfibieënsoort te zijn.  Het DNA van het dier komt overeen met dat van de prehistorische Lationia-kikkers. Deze kikkers kwamen miljoenen jaren in heel Europa voor, maar 15.000 jaar geleden stierven ze uit. De Hula painted frog is dus de enige levende kikkersoort die deze uitgestorven kikkers vertegenwoordigt.

Bron: Trouw @Piepvandaag.nl