In de Biesbosch is voor het eerst een wasbeerhond op camera vastgelegd. Vier jaar geleden heb ik de wasbeer voor het eerst gespot met mijn verrekijker. Langs de oever zag ik ‘m een beetje rondscharrelen,” zegt de boswachter.

wasbeer Biesbosch
Wasbeer | Foto: Wikimedia Commons 

Dat het dier nu ook is gefilmd, had hij nooit verwacht.

“Ik dacht eigenlijk dat hij er al niet meer was. De wasbeer is een schemerdier en laat zich dus bijna nooit zien.”

In de Biesbosch heeft de wasbeer geen natuurlijke vijanden. Of het dier echt in de Biesbosch blijft is moeilijk in te schatten.

“Hij heeft natuurlijk geen soortgenoot om zich voort te planten”, aldus de boswachter. Bang dat de alleseter de natuurlijke populatie verstoort is hij dan ook niet:

“Daar hoef je pas bang voor te zijn als het beest zich gaat vermeerderen.”

Eigenlijk is de aanwezigheid van de wasbeer volgens de boswachter onnatuurlijk, maar tegelijkertijd een compliment voor de Biesbosch.

“Dat dit soort dieren hier genoeg voedsel hebben om te overleven, dat is natuurlijk mooi.”

Wandelaars gaan het dier naar alle waarschijnlijkheid niet tegenkomen. “Hij is hartstikke schuw, dus hij zal waarschijnlijk wegkruipen als mensen in de buurt komen”, aldus boswachter Muusse. Hij gaat dan ook niet proberen het dier te vangen. Hij vermoed dat de wasbeer is achtergelaten door iemand. Wasberen en wasbeerhonden worden nog steeds als huisdier gehouden, ook al zijn de dieren daar totaal ongeschikt voor. Eerder maakte Piepvandaag.nl in samenwerking met RTV Noord Holland een item hierover bij stichting AAP, die ook dit soort dieren opvangt.

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl