Jaarlijks worden in het Middellandse Zeegebied tientallen miljoenen vogels illegaal gedood. Dat blijkt uit de onderzoeksresultaten van BirdLife International. Nooit eerder werd er zo gedetailleerd onderzoek gedaan naar de omvang van deze illegale jacht. De uitkomsten van het onderzoek zijn ronduit schokkend.

Kraanvogels - illegaal gedood
Foto credit: Bill Gracey / Foter.com / CC BY-NC-ND

Aan de hand van tellingen stelde BirdLife een top 10 op van landen waar de meeste vogels jaarlijks illegaal gedood worden met kogels of met netten, touwen of lijmstokken worden gevangen. Hieronder het trieste overzicht.

Egypte – 5.7 miljoen vogels;
Italië – 5.6 miljoen vogels;
Syrië – 3.9 miljoen vogels;
Libanon – 2.6 miljoen vogels;
Cyprus – 2,3 miljoen vogels;
Griekenland – 0.7 miljoen vogels;
Frankrijk – 0.5 miljoen vogels;
Kroatië – 0.5 miljoen vogels;
Libië – 0.5 miljoen vogels;
Albanië – 0.3 miljoen vogels.

Al staat Malta niet in deze top 10, dit land is wel verantwoordelijk voor de dood van 108.000 vogels. En als het gaat om het aantal gedode vogels per vierkante meter staat Malta met stip op 1. Voor veel vogels is het eiland door haar strategische ligging een goede plek om tijdens de trek even uit te rusten. De illegale jacht op vogels vindt op steeds meer plekken in de wereld op grote schaal plaats.

Mede door het lobbywerk van BirdLife staat het onderwerp inmiddels meer op de politieke agenda. Zo riep de Verenigde Naties bijvoorbeeld recent alle landen op een einde te maken aan deze misstanden en nam zij haar allereerste resolutie aan over “wildlife crime”. Later dit jaar wordt het volledige rapport over de jacht rond het Middellandse Zeegebied gepresenteerd.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.