Nathan Robinson en zijn collega Chris Figgener, beide schildpadonderzoekers, waren voor de kust van Costa Rica op zoek naar parende zeeschildpadden, toen zij een dwergschildpad met iets in zijn neus vonden. De onderzoekers dachten dat het om een kokerworm ging, maar toen Robinson de worm er uit probeerde te halen bleek het om iets anders te gaan: een plastic rietje.

plastic rietje
Foto: Nathan Robinson/Facebook

Robinson:

“Toen de schildpad uit het water kwam kon je horen dat hij moeite had met ademhalen, hij knorde en piepte.”

Aan de gebruikssporen te zien heeft het plastic rietje al een tijdje in de neus van de schildpad gezeten. Toen de onderzoekers het eerste stukje touw er uit haalden, realiseerden zij zich dat zij geen andere keus hadden dan ook de rest er uit te halen.

“Toen we ons realiseerden dat het om een stuk plastic ging was er geen weg meer terug. Het rietje was al voor de helft verwijderd uit het dier. Het meest ethische wat we konden doen was dan ook om ook de rest van het touw, dat de luchtwegen van de schildpad blokkeerde, te verwijderen.”

De onderzoekers waren een kleine tien minuten bezig om het plastic rietje te verwijderen. Doordat er geen dierenarts in de buurt was hadden ze geen andere keus dan het stuk plastic zelf uit zijn neus te halen. Nadat ze daarin waren geslaagd maakten ze de wond steriel met behulp van jodium en hielden zij de schildpad aan boord van hun boot ter observatie. Naar enkele minuten was duidelijk dat de schildpad er klaar voor was om weer de zee in te duiken.

plastic rietje
Het stuk plastic dat in de neus van de schildpad zat | Foto: Nathan Robinson | Facebook

Robinson heeft geen idee hoe het stuk plastic in de neus van de schildpad terecht is gekomen. Mogelijk is het tijdens het zoeken naar eten op de bodem van de zee in zijn neus ‘gespietst’.

Bekijk hieronder een video waarop te zoek is hoe de onderzoekers het plastic rietje uit de neus van de schildpad verwijderen. Het is geen fijn filmpje om naar te kijken, maar Robinson hoopt dat het mensen waarschuwt over het effect dat hun afval kan hebben op schildpadden en andere dieren. De video’s laat volgens zijn zeggen de menselijke impact op de wereld zien.

Robinson is als schildpaddenonderzoeker al heel wat leed tegen gekomen dat is veroorzaakt door menselijk toedoen. De meeste gewonde dieren die hij tegenkomt zijn gewond geraakt door vishaken. Recent vond hij nog een dier met een vislijn die uit zijn anus kwam. De haak zat vast in zijn lichaam. Helaas kon zijn team niks meer voor hem doen.

Niet alleen vishaken, maar elk ander stuk afval is gevaarlijk voor dieren. Nathan Robinson zegt dat er zelfs gevallen bekend zijn waarbij schildpadden wekenlang tuinstoelen achter zich aan hebben gesleept. Op zijn Facebookpagina laat hij dan ook weten te hopen dat mensen nee zeggen tegen het gebruik van ‘single-use plastic’ (plastic voor eenmalig gebruik).

Bron: The Dodo ©PiepVandaag.nl Lianne Raat