Zeedierpark Loro Parque op Tenerife ligt onder vuur nadat foto’s naar buiten werden gebracht van orka’s die daar gehouden worden – momenteel definitief te leen van SeaWorld – waarop te zien is dat ze lijden aan krassen op hun lichaam en andere gezondheidskwalen. De foto’s werden gemaakt in maart 2015 en laten zien dat veel orka’s, waaronder Morgan die naar Loro Parque was gestuurd vanuit Nederland, vol zitten met littekens en wonden.

Loro Parque
Orka’s met krassen in hun zij | Foto: PETA

De littekens en wonden wijzen er op dat er agressie is tussen de dieren en mogelijk onveilige omheiningen – tezamen met ernstige gebitsproblemen, wat orka’s vaak ontwikkelingen door het knagen aan de muren van de tank. Ook werd waargenomen dat orka’s in het park slijm rond hun ogen hadden. Een dierenarts van de PETA Foundation (Verenigde Staten) zegt dat het slijm “waarschijnlijk een fysieke reactie is op de irriterende stoffen in het water”. Daarnaast zagen ooggetuigen orka’s lusteloos in het water drijven, een teken van psychologische stress. In reactie hierop roept PETA US de Servicio de Protección de la Naturaleza (Natuurbescherming Instantie) in Spanje om een onderzoek in te stellen naar de faciliteit.

Loro Parque
Een orka met slijm rond de ogen | Foto: PETA

Woordvoerder Tim Zijlstra van PETA Nederland:

“SeaWorld en Loro Parque zijn er niet in geslaagd om actie te ondernemen om de gezondheidsproblemen van de orka’s op te lossen, die veelvuldig zijn vastgelegd tot tenminste vier jaar geleden door vooraanstaand orka-expert Dr Ingrid Visser. Het wordt tijd dat de Spaanse overheid in actie komt door deze afschuwelijke toeristenval, die dieren laat lijden, te sluiten.”

Loro Parque
Een orka met afgebroken tanden in Loro Parque | Foto: PETA

PETA – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit dat “dieren zijn niet van ons zijn om te gebruiken voor vermaak” – benadrukt dat de constante stress en opsluiting zijn tol eist voor de orka’s, die abnormaal gedrag vertonen en vaak op veel jongere leeftijd sterven dan hun tegenhangers in de natuur. Het 10-maanden oude kalf Vicky stierf bijvoorbeeld recentelijk in Loro Parque. En de frustratie van orka’s kan ook dodelijk zijn voor mensen: Keto de orka doodde trainer Alexis Martinez in 2009, slechts twee maanden voordat Dawn Brancheau gedood werd door Tilikum in SeaWorld Orlando in Florida. Het was de derde keer dat Tilikum een mens doodde.

Persbericht PETA NederlandWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur