Treurig nieuws vanuit dierenpark Loro Parque op het Canarisch Eiland Tenerife: de tien maanden jonge orka Vicky is afgelopen weekend overleden. De oorzaak van haar overlijden is nog niet bekend en wordt onderzocht door dierenartsen en zeezoogdierexperts die een necropsie op haar zullen uitvoeren.

Orka Vicky
Orka Vicky een paar uur na haar geboorte in gevangenschap | Foto: ABC.es

Ziek

De medewerkers van het Orca Ocean team dat dagelijks zorgt voor de aanwezige orka’s, merkten de dagen voor haar dood dat zij niet in orde was. Aangezien Vicky, net als alle andere orka’s in het park, eigendom was van SeaWorld, nam het team contact op met de hoofddierenarts van dit pretpark. Deze expert kwam direct naar Tenerife om Vicky te onderzoeken, maar kon het overlijden van het jonge dier niet voorkomen. Loro Parque vermeldde de dood van Vicky zondag op Facebook.

Geen moederliefde

Kleine Vicky is geboren in augustus 2012 en werd na haar geboorte verstoten door haar moeder, Kohana. Ze moest daarom door haar verzorgers worden gevoed. Nog maar kort daarvoor, in 2010,  kreeg Kohana op extreem jonge leeftijd (acht jaar) al haar eerste kalfje, Adán, dat zij ook verstootte. Kohana is in 2002 geboren in SeaWorld San Diego en werd, samen met Skyla, Keto en Tekoa uit SeaWorld Orlando, in 2006 overgevlogen naar Tenerife waar het viertal fungeert als show- en fokdieren.  Kohana was zeer gehecht aan haar moeder, Takara, maar werd veel te snel van haar gescheiden, toen zij naar Tenerife werd overgebracht.  Critici denken dat zij door de vroege scheiding van haar moeder nooit geleerd heeft hoe zij zelf een moeder moet zijn.

Inteelt in fokprogramma

Vicky’s vader is Keto, die in 2009 trainer Alex Martinez in Loro Parque doodde. Hij is tevens de oom van Vicky’s moeder Kohana, dus inteelt is bij het fokken met orka’s binnen SeaWorld niet vreemd. Uiteindelijk blijkt Vicky zelfs een bloedverwant te zijn van 21 van de 26 SeaWorld orka’s.  Deze ‘noodzaak’ voor een nieuwe bloedlijn verklaart wellicht ook de grote belangstelling van SeaWorld en Loro Parque voor orka Morgan, die in 2010 werd opgevangen in Dolfinarium Harderwijk, nadat ze verzwakt was aangetroffen in de Waddenzee. Ondanks massaal protest en een levensvatbaar rehabilitatieplan, kreeg het dolfinarium toestemming van de rechter om Morgan aan SeaWorld te verkopen en werd zij helaas niet teruggebracht naar zee, waar veel zeezoogdierexperts en andere dierenliefhebbers wel op hoopten. De Free Morgan Foundation strijdt nog steeds fel voor de vrijlating van Morgan, samen met vooraanstaande dierenliefhebbers als Jean-Michel Cousteau en Sam Simon.

Waaraan Vicky is overleden is nog niet bekend. Of het een gevolg is van haar gevangenschap, dubieuze bloedlijn of een natuurlijk probleem zullen we misschien nooit weten. Feit is wel dat zij in haar korte leven slechts een klein bassin heeft gezien in plaats van de wijde oceaan, luidruchtige bezoekers heeft gehoord in plaats van de sonar van haar familie en ze het zonder zo noodzakelijke moederliefde heeft moeten stellen.

Actie tegen dolfinaria 28 juni

Dierenrechtenactivisten, maar ook gematigder dierenvrienden, roepen steeds vaker en luider om de sluiting van dolfinaria en andere amusementsparken met zeezoogdieren. In het wild kunnen orka’s wel 60-90 jaar oud worden, maar in gevangenschap (in de entertainmentindustrie waar winst en amusement de voornaamste drijfveren zijn) overlijden veel orka’s voor hun tiende levensjaar.

“Gevangenschap vermindert de kwaliteit van leven van een walvis of dolfijn aanzienlijk. In het wild hebben walvisachtigen zeer complexe sociale banden die in gevangenschap niet kunnen worden nagebootst”, aldus Yvon Godefried op de Avaaz petitiewebsite 

28 juni zullen vele dierenliefhebbers in Brussel actievoeren voor de sluiting van alle dolfinaria in Europa.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde