De afgelopen weken zijn op stranden aan het Duitse deel van de Waddenzee en de Noordzee zo’n 350 ernstig zieke of dode zeehonden aangetroffen. Uit onderzoek van dierenartsen, waarvan de resultaten gisteren naar buiten zijn gebracht, blijkt dat een groot deel van de dieren een griepvirus onder de leden had.

witjes griepvirus
Foto: Sander van Dijk, Zeehondencrèche

Dieren die nog wel in leven werden aangetroffen, waren dermate verzwakt en ziek dat ze uit hun lijden moesten worden verlost. Even was er vrees dat de zeehonden zouden zijn gestorven aan een virus dat eerder al verantwoordelijk was voor massale sterfte, maar het onderzoek sluit dat uit. Er zijn geen sporen aangetroffen van het virus dat in 1988 en 1989, 18.000 zeehondenlevens eiste en in 2002 ruim 20.000.

De griepepidemie is nog niet voorbij, maar men verwacht niet dat het zeehondenbestand in het gebied in gevaar is. De griepepidemie zal op een natuurlijke manier aflopen. Volgens een woordvoerster van Ecomare is het tevens een lokale epidemie en treft het vooralsnog alleen dieren bij de eilanden voor de kust van de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Bron: Metronieuws.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.