Meer dan duizend dieren zijn gered uit een netwerk van illegale dierenhandel, dankzij een politieoperatie in verschillende regio’s in Colombia. Het ging om tijgerkatten, ocelotten en vele andere zeldzame diersoorten, die tezamen een waarde van ongeveer een miljoen Amerikaanse dollar op de zwarte markt zouden hebben. De dieren zaten vastgebonden en opgeborgen in dozen om te worden vervoerd. Er zijn 21 betrokkenen gearresteerd.

1000 dieren gered uit smokkelhandel Colombia
1000 dieren gered uit smokkelhandel Colombia | Foto (tijgerkat): Groumfy69/Wikipedia

Het Amazonewoud in Colombia heeft een rijkdom aan biodiversiteit en wordt behuisd door maar liefst 500.000 verschillende diersoorten, waaronder bedreigde soorten. Het gebied is daarmee een ware broedplaats voor de illegale handel in wilde en exotische fauna. Tijgerkatten, ocelotten, schildpadden, zeesterren, vogelspinnen, kameleons, slangen en vogels, zijn enkelen van de vele slachtoffers die er worden verhandeld. Criminelen handelaren vangen en vervoeren deze bijzondere dieren op zeer wrede wijze, voor hun eigen immens lucratieve doeleinden.

Inval

De Colombiaanse milieuautoriteiten hebben in samenwerking met de Amerikaanse organisatie Fish and Wildlife Service invallen gedaan in verschillende regio´s van Colombia om de illegale handel in wild aan te pakken. Bij de invallen zijn in totaal 1004 dieren gered. Sommige dieren zaten vastgebonden en beveiligd met tape, opgeborgen in dozen, om met vrachtauto´s of openbare bussen te worden vervoerd naar Medellín. In deze stad, ten noorden van Bogotá, zouden de dieren via social networks worden verkocht aan verzamelaars, smokkelaars en dierenwinkels.

1000 dieren gered uit smokkelhandel Colombia
Ocelot | Foto: publiek domein

De lokale milieudienst heeft de dieren nu onder haar hoede en de politie heeft 21 arrestaties uitgevoerd. Dankzij deze operatie staat dit jaar het aantal geredde dieren uit mogelijke smokkelhandel in Colombia momenteel op 5994 individuen. Generaal Jorge Luis Vargas, directeur van de nationale politie:

“De nationale politie heeft in samenwerking met natuurautoriteiten van de Verenigde Staten de belangrijkste operatie om bedreigde diersoorten te beschermen, uitgevoerd.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools