Morgan - TenerifeDe rechtbank in Amsterdam heeft maandag geoordeeld dat orka Morgan naar dierenpark Loro Parque op Tenerife moet en dus niet vrijgelaten wordt in de natuur.

De bezwaren van de Orka Coalitie, een verbond van zeven Nederlandse dierenrechtenorganisaties,werden hiermee door de rechter aan de kant geschoven. De Orka Coalitie pleitte voor het uitzetten van Morgan voor de kust van Noorwegen en is zeer teleurgesteld door deze beslissing.

Het Dolfinarium Harderwijk, waar de orka al sinds 23 juni 2010 verblijft, had de rechtszaak aangespannen om Morgan zo snel mogelijk te kunnen verhuizen naar Tenerife. Volgens het Dolfinarium kan het dier zichzelf niet meer in vrijheid redden en is een verhuizing naar Loro Parque het beste voor haar.

Volgens verschillende orkadeskundigen worden de belangen van Morgan echter volledig verzaakt door deze beslissing. De Free Morgan Foundation stelt op haar website dat dolfijnen in gevangenschap gemiddeld slechts 8,5 jaar leven, terwijl zij in het wild een leeftijd van 50 jaar kunnen bereiken, en dat commerciële motieven blijkbaar zwaarder hebben gewogen dan het welzijn van Morgan.

De Orka Coalitie overweegt nog in hoger beroep te gaan, om een principe-uitspraak te krijgen over hoe met aangespoelde orka’s omgegaan zou moeten worden. Voor Morgan zal dit echter niet meer baten.

Een exacte datum voor de verhuizing van Morgan in nog niet vastgesteld, maar het streven is om dit zo snel mogelijk te realiseren.