Maryland wordt de eerste staat van de Verenigde Staten waar het gebruik van neonicotinoïde bevattende pesticiden bij bijen verboden wordt. Dit doet de staat om bijenpopulaties in stand te houden. In 2015 is het aantal honingbijen in Maryland gedaald met 61 procent, meldt de USDA. Dit aantal is twee keer zo hoog als gemiddeld.

Maryland
Maryland eerste staat VS met verbod op neonicotinoïden| Foto: Pixabay

De pesticiden die nu vaak gebruikt worden, worden gelinkt met het ‘Colony Collapse Disorder’, in het Nederlands ook wel ‘bijenverdwijnziekte‘ genoemd. Onderzoekers zijn er nog niet over uit waardoor honingbijen massaal overlijden. Maar over het algemeen zijn ze het erover eens dat pesticiden hierin een belangrijke rol spelen, en dat ze, net als de Varroa mijt, grote schade aanrichten onder bijenpopulaties.

Er lopen nog verschillende onderzoeken naar de effecten van neonicotinoïden. Van één onderzoek worden de resultaten bekend gemaakt in 2018, hetzelfde jaar waarin het verbod in Maryland van kracht gaat.

Voorbeeld
Met de nieuwe wetgeving omtrent het gebruik van deze pesticiden hoopt Maryland een voorbeeld te zijn voor andere staten. Del. Anna Healy van de D-Prince George’s provincie:

“Onze honingbijen zijn in serieus gevaar. Als we onze bijen en andere bestuivers verliezen, is een derde van onze voedselbevoorrading in gevaar. We hebben meer nodig dan goede intenties om bijen en bestuivers te houden en beschermen.”

Beschermd
Dat de bescherming van de honingbij opeens prioriteit krijgt blijkt uit ons bericht van gisteren. De VS heeft bijen op de lijst met bedreigde diersoorten gezet. Zeven inheemse bijensoorten uit Hawaï zijn vanaf nu beschermd onder de Endangered Species Act.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.