Als het aan Hans Smolders ligt van Lijst Smolders Tilburg (LST) komt er in de stad een totaalverbod op loslopende katten, met een boete van 400 euro bij overtreding. Smolders wil met dit plan iets doen tegen de overlast door poepende katten in de tuintjes van Tilburgenaren.

Tilburg
Geen loslopende katten meer in Tilburg? | Foto: Pixabay

Hans Smolders is de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn en hij ergert zich aan loslopende katten die in de tuin van de buren poepen, zo meldt hij aan Omroep Brabant:

“Het is niet de bedoeling dat de tuin van de buurman word gebruikt als kattenbak.”

Daarom komt Smolders met het volgende plan:

“Wie zijn kat buiten los laat lopen en ook nog eens laat schijten in bijvoorbeeld de tuin van de buurman, kan rekenen op een afschrikwekkende boete van vierhonderd euro.”

Totaalverbod
Volgens Smolders is het iedereen wel eens overkomen dat hij of zij in de tuin bezig was en plotseling met de handen in de kattenpoep graaide. Smolders wil hiermee duidelijk maken dat het niet alleen honden zijn die voor poepoverlast zorgen. En de maatregel hiertegen is drastisch, want er moet  een totaalverbod komen op loslopende katten, zo meent de lokale politicus.

Tilburg
Poepende katten zijn Smolders een doorn in het oog | Foto (bewerkt): Peter van der Sluijs/Wikimedia

Dit moet natuurlijk gecontroleerd worden, en daarom wil Smolders dat iedere wijk doorlopend twee toezichthouders krijgt die erop toezien dat er geen loslopende katten of honden in de buurt zijn, en die indien nodig baasjes erop aanspreken. Verder wil hij de hondenbelasting afschaffen en daarvoor in de plaats een zero-tolerance beleid invoeren, ook tegen loslopende honden, zodat er geen kosten meer gemaakt worden om de openbare ruimte vanuit gemeentewege honden- en kattenpoep-vrij te houden.

Tuigje
Naar eigen zeggen is Smolders geen kattenhater, maar veel verstand van (buiten)katten heeft hij ook niet, getuige zijn opmerking richting katteneigenaren:

“Als ze de kat toch willen laten loslopen moeten ze het dier maar een tuigje om doen, zodat het in de eigen tuin zijn gang kan gaan.”

Iedere katteneigenaar weet dat de kat uitlaten aan een tuigje iets is wat je het dier van jongs af aan moet leren, tenzij het om een goedzak gaat die een tuigje zonder protest accepteert. Het is dan ook zeer de vraag of dit plan wel haalbaar is. Volgens de initiatiefnemer  zijn er in ieder geval al heel wat reacties gekomen op het plan van de LST, die met 5 van de totaal 45 zetels in de Tilburgse gemeenteraad zit.

Bron: Omroep Brabant ©AnimalsToday.nl Bart van Riel