Binnenkort wordt in de Tweede Kamer een nieuw wetsvoorstel ingediend door de Partij voor de Dieren om alle vormen van onverdoofd slachten te verbieden in Nederland. Roep de leden van het parlement op om zich voor het verbod uit te spreken. Maak duidelijk dat slachten zonder verdoving echt niet meer kan anno 2018!

onverdoofd slachten
Stop alle vormen van onverdoofd slachten | Foto: publiek domein

Ga direct naar de petitie.  Tot nu toe 31542 handtekeningen.

In 2012 werd er een convenant getekend door de overheid en vertegenwoordigers van de Joodse en islamitische gemeenschap, met afspraken om het welzijn van dieren die onverdoofd geslacht worden zogenaamd te verbeteren. Tot begin 2018 is er helemaal niets gebeurd met dit convenant. Omdat nu opnieuw een wetsvoorstel ingediend gaat worden om het onverdoofd slachten te verbieden, heeft men besloten het convenant uit te gaan voeren en wil men tijd krijgen om de uitvoering ervan te kunnen evalueren.

Het convenant brengt echter geen enkele wezenlijke welzijnsverbetering met zich mee voor de dieren, wat toch echt het doel zou zijn.

Stress en angst
Voor de slacht worden kippen, schapen, lammetjes en geiten ondersteboven aan haken opgehangen of op hun rug gefixeerd (zie bovenstaande foto). Volwassen runderen en kalfjes worden in een kantelbox gezet en 180 graden gedraaid tot ze ondersteboven hangen met hun kop uit de box. Dit geeft veel stress en angst.

De dieren worden vervolgens nog steeds bij volle bewustzijn de keel opengesneden met een mes. Dit geeft gruwelijke pijn en ademsnood omdat de luchtpijp, spieren en de zenuwen ook worden doorgesneden. Het bloed maar ook pensinhoud komt vaak in de luchtpijp terecht en verstikt het dier.

De 40 seconde regel maakt bovenstaand lijden echt niet meer acceptabel. Allereerst is 40 seconden ernstig lijden voor het dier een eeuwigheid. Daarnaast neemt het aantal dieren dat op deze vreselijke wijze de hals wordt doorgesneden alleen maar toe.

Het is namelijk onomstotelijk wetenschappelijk aangetoond dat het overgrote deel van, zo niet van alle, runderen tussen de 60 sec en 4 minuten bij bewustzijn blijven. Dit vaststaand feit alleen al houdt in dat het convenant nooit kan werken omdat er gewoon geen runderen zijn die binnen 40 sec hun bewustzijn hebben verloren.

Daarbij blijkt uit onderzoek dat Joodse slachters gemiddeld 3,2 halen met hun mes moeten maken en islamitische slachters 5 halen.

Jaarlijks worden meer dan een miljoen koeien, kalfjes, schapen, lammetjes, geiten en kippen op een verschrikkelijke manier onverdoofd geslacht.

Meer dan 230 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties tonen aan dat onverdoofd slachten leidt tot ernstig dierenleed.

Advies
Ook het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pleit in een eerder gepubliceerd advies aan de staatssecretaris van Economische Zaken voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

In Zweden, Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Malta, Nieuw-Zeeland en Denemarken geldt al een verbod op de onverdoofde slacht.

Petitie
Teken de petitie hieronder:

Wij, bezorgde burgers en AnimalsToday.nl, constateren dat er een einde moet komen aan onnodig en ernstig dierenleed in halal en koosjere slachthuizen. Bij dieren wordt zonder bedwelming de keel doorgesneden waarna ze doodbloeden en nog minuten bij bewustzijn kunnen zijn tot ze stikken in hun eigen bloed. Terwijl de Wet Dieren onverdoofd slachten in principe verbiedt!

Wij verzoeken de leden van het parlement, om zich nu al uit te spreken voor een verbod op onverdoofd slachten en het nieuwe wetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren dat onverdoofd slachten in alle gevallen verbiedt te ondersteunen.

Het moet voor een dier niet uitmaken welk geloof zijn slachter heeft. Dieren hoeven geen minutenlange doodsstrijd door te maken terwijl er verdoofd kan worden.
ja ik wil op de hoogte gehouden worden.


Tot nu toe 31542 handtekeningen.

Let op: Het kan even duren eer je ondertekening zichtbaar is in de stand. Na het ondertekenen ontvang je een mailtje om je handtekening te bevestigen.

[Op AnimalsToday.nl en met betrekking tot acties is het volgende privacybeleid van toepassing]

– Lees het blog van Karen Soeters over onverdoofd slachten

– Bekijk de video bij dit artikel, waarin de ontwikkeling rond het ritueel slachten in Nederland wordt uitgelegd en wordt ingegaan op de stress en angst die de dieren moeten doorstaan (schokkende beelden)

In het onderstaande filmpje uit 2017 zie je waarom onverdoofd slachten verboden moet worden (let op: zeer SCHOKKENDE beelden):

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €