Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het Vlaamse verbod op onverdoofde slacht niet in strijd is met het Europees recht. Ook is het niet strijdig met de vrijheid van religie, aangezien de grondrechten van gelovigen niet worden geschonden. Roep de leden van het Nederlandse parlement daarom op om zich ook voor een verbod op ritueel, onverdoofd slachten uit te spreken. Maak duidelijk dat slachten zonder verdoving echt niet meer kan en teken de petitie!

Stop onverdoofd slachten
Stop onverdoofd slachten! | Foto: publiek domein

Ga direct naar de petitie – tot nu toe 38562 handtekeningen.

Convenant

In 2012 werd een convenant getekend door de overheid en vertegenwoordigers van de Joodse en islamitische gemeenschap, met afspraken om het welzijn van dieren die onverdoofd geslacht worden zogenaamd te verbeteren. Tot begin 2018 was er helemaal niets gebeurd met dit convenant. Omdat opnieuw een wetsvoorstel ingediend ging worden door de Partij voor de Dieren om het onverdoofd slachten te verbieden, heeft men besloten het convenant uit te gaan voeren en wilde men tijd krijgen om de uitvoering ervan te kunnen evalueren.

Het convenant bracht echter geen enkele wezenlijke welzijnsverbetering met zich mee voor de dieren, wat toch echt het doel zou zijn.

onverdoofd slachten
Onverdoofde slacht in Nederland anno 2018 | Foto: AnimalsToday

Stress en angst

Voor de slacht worden met name schapen, runderen en geiten ondersteboven aan haken opgehangen of op hun rug gefixeerd. Volwassen runderen en kalfjes worden in een kantelbox gezet en 180 graden gedraaid tot ze ondersteboven hangen met hun kop uit de box. Dit geeft veel stress en angst.

De dieren worden vervolgens, nog steeds bij hun volle bewustzijn, de keel opengesneden met een mes. Dit geeft gruwelijke pijn en ademnood, omdat de luchtpijp, spieren en de zenuwen ook worden doorgesneden. Het bloed, maar ook pensinhoud, komt vaak in de luchtpijp terecht en verstikt het dier.

40 seconden?

De 40 seconden-regel maakt bovenstaand lijden echt niet meer acceptabel. Allereerst duren 40 seconden ernstig lijden voor het dier een eeuwigheid. Daarnaast neemt het aantal dieren dat op deze vreselijke wijze de hals wordt doorgesneden alleen maar toe.

Het is onomstotelijk wetenschappelijk aangetoond dat de meeste – en mogelijk zelfs alle runderen – tussen 60 seconden en 4 minuten bij bewustzijn blijven en een doodsstrijd doormaken. Dit vaststaand feit alleen al houdt in dat het convenant nooit kan werken, omdat er gewoon geen of nauwelijks runderen zijn die binnen 40 seconden hun bewustzijn verliezen. Daarbij blijkt uit onderzoek dat Joodse slachters gemiddeld 3,2 halen met hun mes moeten maken en islamitische slachters 5.
.

EU-hof: verbod op onverdoofd slachten is wel toegestaan

1.000.000

Jaarlijks worden meer dan een miljoen koeien, kalfjes, schapen, lammetjes, geiten en kippen op een verschrikkelijke manier onverdoofd geslacht. Meer dan 230 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties tonen aan dat onverdoofd slachten leidt tot ernstig dierenleed.

Advies

Ook het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pleit in een eerder gepubliceerd advies aan de staatssecretaris van Economische Zaken voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten. In Zweden, Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Malta, Nieuw-Zeeland. Denemarken en Vlaanderen geldt al een verbod op de onverdoofde slacht.

Stop onverdoofd slachten!

Teken de petitie hieronder:

Wij, bezorgde burgers en AnimalsToday.nl, constateren dat er een einde moet komen aan onnodig en ernstig dierenleed in halal en koosjere slachthuizen. Bij dieren wordt zonder bedwelming de keel doorgesneden waarna ze doodbloeden en nog minuten bij bewustzijn kunnen zijn tot ze stikken in hun eigen bloed. Terwijl de Wet Dieren onverdoofd slachten in principe verbiedt!

Wij verzoeken de leden van het parlement, om zich nu al uit te spreken voor een verbod op onverdoofd slachten en het nieuwe wetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren dat onverdoofd slachten in alle gevallen verbiedt te ondersteunen.

Het moet voor een dier niet uitmaken welk geloof zijn slachter heeft. Dieren hoeven geen minutenlange doodsstrijd door te maken terwijl er verdoofd kan worden.
ja ik wil op de hoogte gehouden worden.


Tot nu toe 38562 handtekeningen.

Let op: Het kan even duren eer je ondertekening zichtbaar is in de stand. Na het ondertekenen ontvang je een mailtje om je handtekening te bevestigen. Zonder bevestiging telt je stem niet mee.

[Op AnimalsToday.nl en met betrekking tot acties is het volgende privacybeleid van toepassing]

  • Lees het blog van Karen Soeters over onverdoofd slachten
  • Bekijk de video bij dit artikel, waarin de ontwikkeling rond het ritueel slachten in Nederland wordt uitgelegd en wordt ingegaan op de stress en angst die de dieren moeten doorstaan (schokkende beelden)

.©AnimalsToday.nl