Stropers hebben binnen slechts één nacht zes neushoorns gedood in het Hluhluwe-Imfolozipark in KwaZulu-Natal, een provincie van Zuid-Afrika. In totaal werden in dit reservaat door stroperij alleen dit jaar al 139 neushoorns gedood.

stropers
Witte neushoorns | Foto: Zigomar/Wikimedia

Afgelopen zondag werden er rond middernacht 11 schoten gehoord. Rangers en een anti-stroperij team haastten zich naar de plek waar de schoten vandaan kwamen. Zij vonden zes dode neushoorns. Hun hoorns waren afgehakt en meegenomen door de stropers.

Umfolozi-Hluhluwe is het oudste wildpark van Zuid-Afrika. Het 960 vierkante kilometer grote reservaat werd opgericht in 1895 en het is het enige park in KwaZulu-Natal waar de ‘Big Five’ voorkomt: de olifant, de neushoorn, de luipaard, de leeuw en de buffel. Het gebied bestaat uit het noordoostelijke Hluhluwe-deel en het zuidwestelijke Umfolozi-deel. Recentelijk zijn deze gebieden samengevoegd.

Operatie Neushoorn
Provincie KwalaZulu-Natal heeft de grootste dichtheid van neushoorns in Zuid-Afrika en het Hluhluwe-Imfolozipark is de thuisbasis van belangrijke populaties van de witte en zwarte neushoorn. Het park staat vooral bekend om ‘Operatie Neushoorn’ van Save the Rhino, de succesvolle operatie die de zuidelijke witte neushoorn redde van de rand van uitsterven.

stropers
Witte neushoorn in het Hluhluwe-Imfolozipark | Foto: Cazo3788/Wikipedia

Toename stroperij
De afgelopen drie jaar is het stropen van olifanten, neushoorns en andere dieren enorm toegenomen in KwaZulu-Natal. Dit komt vooral door strengere veiligheidsmaatregelen in het Krugerpark, waardoor de stroperij zich verplaatst. De dood van deze zes neushoorns heeft tot nu in 2017 het aantal gestroopte neushoorns in KwaZulu-Natal op 139 gebracht. Als het doden van neushoorns in dit tempo doorgaat, zullen er aan het einde van het jaar zo’n 260 neushoorns zijn gedood. En dit is enkel in de provincie KwaZulu-Natal. Dit jaar zijn er nog geen cijfers uitgebracht, maar de afgelopen vier jaar werden in heel het land Zuid-Afrika jaarlijks meer dan 1000 neushoorns gedood. Dat zijn gemiddeld drie neushoorns per dag.

Bron: News24 ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen