De nieuwe opvang in Amsterdam voor gedumpte kippen voldoet niet aan de eisen. Dat vinden Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat Leeft, Een DIER Een VRIEND en Stichting Dierennood. Zij schreven een brief naar wethouder Laurens Ivens, met daarin de klacht dat de opvang van hanen en hennen bij de Fruittuin van West, een biologisch-dynamische boerderij, niet kan bieden waar een kippenopvang behoefte aan heeft, zoals de juiste gezondheidszorg.

gedumpte kippen
Geredde legkip | Foto: Red een Legkip

Gedumpte of geredde hanen en hennen worden sinds kort ondergebracht bij de Fruittuin van West. Ze komen daar terecht bij vrij rondscharrelende soortgenoten, die echter wel voorbestemd zijn om (halal) geslacht te worden. Legkippen leven er rond de 80 weken en de vleeskuikens 11 weken.

Raar
De vier organisaties wijzen erop dat kippen zeer sociale dieren zijn en vriendschappen aangaan met soortgenoten. Hanen krijgen hun eigen groepje hennen, en wanneer er met regelmaat soortgenoten verdwijnen voor de slacht heeft dit geen positieve invloed op de geredde kippen, die niet voor de slacht bestemd zijn:

“Ook kippen kennen vriendschappen en kunnen meer dan honderd individuen onderscheiden. Van de hanen worden telkens zijn dames afgepakt. Dat doet echt wel wat met deze dieren. Bovendien is het ethisch gezien gewoon heel raar dat de ene kip maar elf weken oud mag worden en de gedumpte kippen, die een geel ringetje krijgen, mogen blijven leven. Dat past niet bij elkaar. Je maakt ook geen opvang voor gedumpte konijnen bij een vleeskonijnenfokker.”

vervoersverbod
Foto: Pixabay

Beschermen
Ook maken de organisaties zich zorgen over de veiligheid en gezondheid van de opgevangen hanen en hennen:

“Al is de locatie op het oog erg mooi, toch vinden wij dit geen geschikte opvang voor zwerfdieren als hennen en hanen en begrijpen niet dat de wethouder hiermee akkoord is gegaan. Een opvang hoort dieren te beschermen tegen roofdieren, dieren te behandelen als ze ziek zijn en uiteraard niet te fokken. Dit alles gebeurt niet bij de Fruittuin van West.”

Zo zijn bijvoorbeeld zieke kippen niet welkom:

“Afgelopen maandag werd Comité Dierennoodhulp opgebeld door de dierenambulance omdat ze met een in de stad gedumpte haan zaten die de ziekte ‘het snot’ had, een ziekte die vaak voorkomt bij kippen en die goed medisch te behandelen is. Maar de opvang voor gedumpte kippen en hanen weigerde het dier. Om die reden heeft Comité Dierennoodhulp de haan nu op moeten vangen. De haan wordt nu medisch behandeld en uiteindelijk zorgvuldig herplaatst.”

Geen antibiotica
Er is bij de Fruittuin van West geen medische zorg voor de gedumpte kippen:

“Ze worden apart gezet, maar krijgen indien nodig geen medicijnen, want er mag geen antibiotica in de boomgaard komen, terwijl die antibiotica wel levensreddend kunnen zijn. Bovendien is er met zoveel dieren ook niet voldoende zicht op of er een kip of haan ziek is.”

De organisaties halen nog enkele punten aan in hun brief voor wethouder Ivens, en de conclusie luidt:

“Als de gemeente besluit dat kippen ook recht hebben op een opvang dan moet ze het ook goed doen en hier geen genoegen mee nemen. Bovendien was dit geen noodzaak, er lag nog het aanbod van een andere opvangmogelijkheid bij Akka’s Ganzenparadijs. Wij zien uw reactie graag tegemoet.”

©AnimalsToday.nl Bart van Riel