In Zuid-Afrika is de regering voornemens zo’n vijfhonderd neushoorns te evacueren uit het Kruger National Park. Het is weer een noodgreep in de strijd tegen stropers. Het idee is van de 500 neushoorns er 260 aan private kopers te verkopen. De andere 240 dieren worden naar een niet nadere bekend gemaakte veilige locatie overgebracht.

Neushoorns
Foto: Thomas Hawk via Compfight cc

Het redden van de neushoorns uit de handen van stropers wordt ook door de autoriteiten als zeer urgent gezien. Afgelopen jaar werden in Zuid-Afrika meer dan 700 neushoorns gedood en de slachting gaat onverminderd door.

De grootste populatie neushoorns leeft in Zuid-Afrika. Het aantal dieren dat door stropers wordt gedood stijgt schrikbarend snel. In 2007 werden 13 dieren gedood, drie jaar later waren dat er 333 en vorig jaar meer dan 700.

In het Krugerpark, gelegen aan de grens met Mozambique, slaan stropers hun grootste slag. De hoorns van de zoogdieren worden verkocht op de zwarte markt in vooral Azië. Er worden geneeskrachtige eigenschappen aan toegekend en ze worden gebruikt als afrodisiaca. De hoorns bestaan voornamelijk uit keratine, een stof die algemeen voorkomt en terug te vinden is in nagels, haren en hoeven.

Door de enorme bedragen die op dit moment geboden worden voor de hoorns zijn niet alleen dorpsbewoners over gegaan op stropen, maar ook de georganiseerde misdaad heeft deze lucratieve business ontdekt. Stropers zetten nu zelfs helikopters in om de dieren te vinden. Ondanks het feit dat zelfs het Zuid-Afrikaanse leger wordt ingezet, worden er in het Kruger National Park ieder jaar weer meer neushoorns afgeslacht.

De stroperij speelt zich niet alleen af in de Zuid-Afrikaanse parken. Overal in Afrika en Azië worden de neushoorns zwaar bedreigd. De westelijke zwarte neushoorn is zelfs officieel uitgestorven volgens het IUCN (International Union for the Conservation of Nature). De neushoornsoort is voor het laatst gezien in 2006. Ook de noordelijke witte neushoorn is ernstig met uitsterven bedreigd, net zoals de Javaanse neushoorn waar nog maar vijftig exemplaren van in leven zijn.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl