Na een jarenlange maatschappelijke discussie is er eindelijk een einde gekomen aan races met galgo’s, hazewindhonden, in Argentinië en komt er een definitief verbod in heel het land. Met de nieuwe wet is het mogelijk om mensen die races houden een gevangenisstraf tot vier jaar op te leggen. De stemming vond plaats in een grimmige sfeer, er waren veel galgueros (houders van galgo’s voor races) en dierenbeschermers aanwezig, en er was veel spanning tussen beide groepen.

Galgo's
Argentinië verbiedt races met galgo’s | Foto: AngMoKio/Wikimedia

Races met honden illegaal
Met 132 stemmen voor, 17 tegen en 23 onthoudingen werd de wet goedgekeurd. De nieuwe wet verbiedt in heel Argentinië alle races met honden, ongeacht ras.

Het is tot een verbod gekomen dankzij een initiatief van Proyecto Galgo Argentina die het voorstel indiende ondersteund door diverse organisaties voor dierenwelzijn in Argentinië.

Voorstanders van dierenrechten verklaarden aan de Argentijnse pers:

“Vandaag krijgen honden wettelijk steun voor hun fysieke integriteit tegen exploitatie, het toedienen van drugs, de fok en het doden. Ook is er een wet aangenomen die een gevangenisstraf toeschrijft voor die mensen die illegale races met honden houden en die dierenleed veroorzaken met dergelijke activiteiten. Het is een historische dag in Argentinië, nu dat deze situatie die al tientallen jaren bestaat doorbroken is. Er is eindelijk gerechtigheid voor de dieren.”

Chili, Ierland, Spanje
Argentinië is niet het enige land waar races met galgo’s worden gehouden. Ook landen als Chili, Ierland en Spanje kennen zulke praktijken. Spanje staat bekend om het jaarlijks dumpen en/of doden van 50.000 galgo’s en andere jachthonden zoals podenco’s. Ook staat Argentinië bekend als een land waar galgo’s een gruwelijk lot te wachten staat na de races. In dit land worden zij niet alleen ingezet  voor races maar ook voor de jacht op hazen, en andere dieren als zwijnen. In Argentinië bestaan er al wetten die de jacht met galgo’s verbieden, maar het vindt op veel plekken illegaal plaats.

galgo's
Karen Soeters in Spanje bij het maken van de documentaire ‘Broken Spirit -The Galgo’s Last Run’

PiepVandaag.nl reisde in februari van dit jaar af naar Spanje om een documentaire te maken over de situatie in Spanje over de Spaanse galgo. Op 7 november ging de documentaire, ‘Broken Spirit -The Galgo’s Last Run’ in première in Amsterdam.

Bronnen: Noticias Mercedinas, Proyecto galgo Argentina, la noticia 1 ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer