Onlangs is de grote vos waargenomen in Nederland. Dat is goed nieuws, want eind vorige eeuw was de vlinder vrijwel verdwenen in ons land.

De grote vos wordt gelukkig weer steeds vaker gesignaleerd in ons land. Ook lijkt het dier zich hier voort te planten. Net als de dagpauwoog en de kleine vos overwintert de grote vos hier als vlinder, wat betekent dat hij al vroeg in het jaar te zien is. Dankzij het mooie weer en de hoge temperaturen van de afgelopen weken, worden er veel waarnemingen van de grote vos gemeld op sites als Waarneming.nl en Telmee.nl.

In gebieden als de Ooijpolder, de Heumense Schans en Groesbeek bij Nijmegen, de Plateaux in Noord-Brabant, de Brunsummerheide, Nieuw Bergen en Bommerig (Limburg), wordt de grote vos veelvuldig gesignaleerd. Ook bij Wageningen, Enschede en Vlissingen is de vlinder waargenomen.

De grote vos is niet altijd makkelijk te onderscheiden van de kleine vos, die erg op hem lijkt. Kijk maar eens op onderstaande foto’s.

Grote vos - Grote vos terug van weggeweest
Grote vos | Foto: By Taxelson (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
Kleine vos - Grote vos terug van weggeweest
Kleine vos | Foto: Lilly M [CC-BY-SA-2.5, via Wikimedia Commons
De grote vos is, zoals de naam al aangeeft, groter en iets lichter oranje van kleur. Verder heeft de grote vos vier vlekken als atoomteken op de voorvleugel, die de kleine vos niet heeft.

Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor