In de eerste week van maart werd in het gebied Kempen-Broek, op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg met Noord-Brabant) een bijzondere waarneming gedaan. Er werd een grote vos gespot, een zeer zeldzame vlinder. Kempen-Broek lijkt een bijzonder gebied te zijn. Vorig jaar werd er al een populatie van de zeer zeldzame lichtgroene sabelsprinkhanen ontdekt.

Grote vos
Grote vos | Foto: Wikimedia Commons

Door het warmere weer in het begin van maart, begon een aantal vlinders uit te vliegen. De grote vos is een vlinder die houdt van van half open, vochtige bossen met iepen, kersen en wilgen waar de rupsen van eten.

In het gebied van Kempen-Broek zijn dennenbomen gekapt en grazen het hele jaar runderen, om loofbomen en struiken, zoals hazelaar en lijsterbes, meer licht en ruimte te geven om te groeien. Een goede plek voor de bijzondere grote vos, zo blijkt. Er wordt gehoopt dat de vlinder deze kou zal overleven.

In het Kempen-Broek worden door medewerkers van ARK, RKLM en Natuurmonumenten waarnemingen van flora en fauna in kaart gebracht. Wil je meehelpen? Het Fauna- Floraplatform Kempen-Broek zoekt nog vrijwilligers!

Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.