De Senedd-commissie van het Welse parlement heeft opgeroepen geleidelijk aan te stoppen met windhondenraces. Eveneens riep de commissie op om ook andere sporten te herzien waarbij gebruik wordt gemaakt van dieren.

windhondenraces
Einde windhondenraces Wales is stap dichterbij | Foto: Pixabay

Wales is een van de weinige landen ter wereld waar hondenraces nog officieel zijn toegestaan. Daarbij worden greyhounds gebruikt: Engelse windhonden. Hondenwelzijnsorganisatie Hope Rescue strijdt al sinds 2018 voor een verbod op races waarbij windhonden worden gebruikt en lanceerde om deze reden een petitie. Ten minste 35.000 mensen hebben deze ondertekend. Bovendien heeft het merendeel van de commissie nu ingestemd met het verzoek een einde te maken aan deze vorm van dierenmishandeling. Momenteel is het aan de Welse regering om gehoor te geven aan het advies.

Vergunning

Vanessa Waddon, eigenaar van Hope Rescue:

“De Greyhound Board van Groot-Brittannië (GBGB) heeft haar sociale vergunning om te functioneren verloren. Het publiek is het ermee eens dat windhonden onze bescherming verdienen. Er is geen bijkomende schade. We willen niet dat honden gewond raken of sterven voor de sport.”

De Greyhound Board van Groot-Brittannië (GBGB) reageerde teleurgesteld op het besluit van de Welse regering om het advies van de commissie in acht te nemen. Hiermee bestaat de kans dat er een einde komt aan de hondenraces in het land.

Laatste racebaan

Valley Greyhounds in Ystrad Mynach is de enige overgebleven windhondenbaan in Wales en heeft een vergunning aangevraagd om hun stadion uit te breiden. Er worden namelijk wekelijks wedstrijden gehouden. echter, de eerste aanvraag tot uitbreiding van de tribune en het clubhuis is vorige maand afgewezen. De tweede is momenteel in behandeling bij de gemeente. Onduidelijk is nog wanneer het besluit bekend wordt gemaakt.

Malcolm Tams is de manager van Valley Greyhounds. Hij zegt plannen te hebben om een speciale opvang voor de windhonden te creëren waar deze terecht kunnen na gebruik; een zogenaamd re-homing centre ofwel herplaatsingscentrum. Op deze manier zouden de al overvolle opvangcentra deze windhonden niet hoeven op te vangen. Een ander argument dat de manager opgooit is dat indien de races worden verboden, er ondergrondse races zullen worden georganiseerd. Naar zijn zeggen zou dat namelijk inhouden dat de honden meer verwondingen zullen oplopen en meer zullen lijden.

Daarnaast vergelijkt hij dit mogelijke scenario met races die momenteel op illegale wijze worden gehouden met whippets en lurchers, hondenrassen die van oorsprong een kruising zijn van windhonden en andere rassen. Woordvoerder GBGB:

“Deze renbaan is niet gevaarlijker dan andere banen.”

Afgedankte windhonden

In het verleden hebben Hope Rescue en Valley Greyhounds samengewerkt. Deze samenwerking is namelijk tot halt geroepen door de hondenwelzijnsorganisatie. Nu wil deze een einde maken aan het gebruik van windhonden bij wedstrijden. Bovendien spoort volgens Waddon de industrie het fokken van een veel te groot aantal windhonden aan. Deze honden hebben nadat zij stoppen met racen waarschijnlijk allemaal hulp nodig van opvangcentra.

Tot slot, de regering van Wales:

“Het is onze roeping dat alle dieren in Wales een goed leven hebben. We erkennen dat er zorgen zijn met betrekking tot het welzijn van race-windhonden en we zullen de aanbevelingen van de commissie zorgvuldig overwegen.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools