De politie heeft in samenwerking met de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de douane onder leiding van het Functioneel Parket in vijf loodsen en een bedrijfspand in Noord-Brabant een enorme hoeveel materiaal van beschermde en met uitsterven bedreigde dieren en planten gevonden.

Noord-Brabant
Vijf loodsen met illegale wildlife-producten | Foto: via Politie.nl

Vermoed wordt dat alles illegaal ons land is binnengekomen. Onder andere huiden van slangen, 2000 kilo koraal, schedels van onder andere apen en schildpadden, varanen, sieraden van ivoor en botten van verschillende diersoorten werden aangetroffen.

Showroom
De handel was uitgestald in een showroom met snuisterijen en beelden. Daarbij was veel opgeslagen in dozen, kratten en zakken in de opslagloodsen die naast het bedrijfspand liggen. Onderzoekers zijn drie dagen bezig geweest om tussen alle legale stukken het illegale materiaal uit te zoeken.

Op het bedrijfsterrein werd in een aantal kluizen ook nog eens een half miljoen euro aan goud en contact geld aangetroffen. Hoewel er nog geen aanhoudingen zijn verricht wordt het bedrijf en de 53-jarige eigenaar ervan verantwoordelijk gehouden.

Geen vergunning
Nadat de douane in de haven van Rotterdam bij een reguliere controle in een container uit China 345 kilo koraal aantrof kwam de politie het bedrijf op het spoor. Koraal staat op de CITES lijst van beschermde diersoorten en bij invoer ervan is een vergunning noodzakelijk. Deze vergunning ontbrak. Het milieuteam van de politie werd daarop ingeschakeld en zij starten een onderzoek dat uiteindelijk leidde naar het bedrijf in Noord-Brabant.

Peter Hartog, projectleider van het milieuteam van de Rotterdamse politie is ontzet door de omvang en de aard van de vondst:

“Alleen al het koraal: koraalriffen zijn de regenwouden van de oceanen en worden ernstig bedreigd. Vergunningen voor koraal worden niet of nauwelijks afgegeven, daarom zie je het ook nergens te koop. Bij deze doorzoeking troffen we  een compleet koraalrif aan. Koraal groeit tussen de 1 en 25 millimeter per jaar en waaierkoraal nog langzamer. Wat we hier vonden zijn stukken koraal van honderden jaren oud. Bijvoorbeeld een stuk blauw koraal van wel 40 centimeter hoog. Moet je nagaan hoe oud dat is!

Bovendien wordt koraal geroofd met explosieven, waardoor een enorme milieuschade ontstaat. Duizenden vissen die in het koraalrif leven, gaan nutteloos dood alleen omdat iemand een stukje koraal op de schoorsteen wil.”

Bron ©PiepVandaag.nl