De Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) heeft vorige maand voorgesteld om het grootste deel van de populaties bultruggen definitief te schrappen van de lijst met bedreigde diersoorten. Het zou, dankzij hun beschermde status, met 10 van de 14 populaties zo goed gaan die niet langer op de lijst thuishoren, zo meent de Dienst. De IUCN geeft al sinds 2008 aan dat de bultrug niet in zijn voortbestaan wordt bedreigd.

bultrug
Bultrug | Foto: Wikipedia

Sinds 1970 heeft de bultrugwalvis wereldwijd bescherming genoten en dat heeft volgens de NOAA zijn vruchten afgeworpen. In de meeste leefgebieden is hun aantal weer toegenomen, mede omdat daar de industriële visvangst aan banden was gelegd, waarmee het voedsel van de bultruggen geleidelijk aan weer terugkeerde. Tot 1966 was het vooral de walvisvaart die de dieren in hun voortbestaan bedreigde. Alleen IJsland, Noorwegen en Japan lapten het verbod op de walvisvangst aan hun laars.

Populair
Bultruggen zijn baleinwalvissen en ze voeden zich eigenlijk met alles wat ze op hun weg tegenkomen, waarbij ze foerageren tot een diepte van 50 meter. Krill, kleine vissen en schaaldieren staan op het menu, afhankelijk van het aanbod. De bultrug kent een groot aantal inventieve jachttechnieken waarbij hij vaak nauw samenwerkt met zijn soortgenoten.

Elk jaar leggen bultrugpopulaties duizenden kilometers af wanneer ze migreren van de koude, voedselrijke poolstreken naar warmere wateren om te paren en te kalven. Ze staan bekend om het soms dagenlange gezang dat de mannetjes in de paartijd laten horen. Bij walvisspotters en toeristen zijn bultruggen bijzonder populair door hun spectaculaire vertoningen aan het wateroppervlak, vooral wanneer ze met hun grote borstvinnen op het water slaan en sprongen maken waarbij ze soms geheel boven de waterspiegel komen.

bultrug
De acrobatiek van de bultrug | Foto: Pixabay

Badwater
Alleen in de Arabische Zee en die voor de kust van de Kaapverdische Eilanden worden de populaties nog bedreigd, aldus de NOAA. Overigens zal het schrappen van de lijst met bedreigde diersoorten geen verandering brengen in hun status onder de wet op de bescherming van zeezoogdieren. Maar het verwijderen van de lijst  zou wel kunnen inhouden dat hun leefgebieden in de nabije toekomst toch weer leeggevist gaan worden. Het is dan ook te hopen dat uiteindelijk het kind niet met het badwater wordt weggegooid.

Bronnen: Wikipedia, Volkskrant ©PiepVandaag.nl Bart van Riel