De Noorse walvisvaarders maken het dit jaar wel erg bont en er is zelfs sprake van een recordjaar. Een triest recordjaar welteverstaan. Er werden dit seizoen namelijk al 682 walvissen afgeslacht. Sinds de hervatting van de walvisjacht in 1993 zijn er in één seizoen niet zoveel dieren geschoten.

Ann-Brita - Noorse
Noorse walvisvaarder Ann-Brita

Sinds 1986 is de jacht op walvissen eigenlijk verboden. Voor IJsland en Noorwegen is die afspraak helaas niet bindend omdat beide landen succesvol bezwaar hebben gemaakt. De walvisjacht werd door die landen dan ook in 1993 gewoon hervat. Andere beruchte walvisjager is Japan.

Halverwege juni is het walvisseizoen weer gestart.  Volgens de Noorse krant Lofotposten is het oude ‘record’ van 674 uit 2003 ruim verbroken en het seizoen is nog niet afgelopen.

Arvid Johansen van het Noorse productschap voor visserij zegt:

“Vorige week hebben de vijf boten die nog bezig zijn, 16 dieren gevangen. Tot nog toe staan we dit jaar op 682 dieren. Het is goed dat er een beetje vaart in de walvisvangst zit. Er zijn er nog een paar in het veld en ik heb grote hoop dat we de grens van 700 dieren zullen passeren voordat het seizoen voorbij is.”

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl