Met het doden van twee, door uitsterven bedreigde vinvissen, is afgelopen woensdag de gruwelijke jacht op walvissen door IJsland weer van start gegaan. De dieren werden gedood aan de westkust van het eiland door walvisvaarder Hvalur 9.

Hvalur - IJsland
Walvisvaarder Hvalur brengt walvissen aan wal, seizoen 2009 | Foto: Greenpeace

Dierenbeschermingsorganisaties blijven aandringen bij de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) om IJsland te veroordelen voor de jacht.

Dit seizoen mogen de walvisvaarders maar liefst 154 vinvissen vangen. Het vlees van de dieren gaat vooral naar Japan.

De IJslandse jacht op vinvissen bestaat bij de gratie van die handel met Japan. Als de transporten stoppen, is er geen markt meer. De IJslanders zelf eten het vlees niet en in de meeste andere landen –behalve Japan en Noorwegen- is het bovendien illegaal.

Samskip

De Nederlandse multinational Samskip blijkt overigens nauw betrokken bij het transport van IJslands walvisvlees. Afgelopen mei is een megatransport van zeker tweeduizend ton vlees, omgerekend meer dan 180 bedreigde vinvissen door het bedrijf vervoerd naar Japan. Samskip beweerde vorig jaar nog van verdere transporten af te zien na acties van Greenpeace maar begin mei bleek dat dus een grove leugen.

Verboden

Sinds 1986 is de jacht op walvissen eigenlijk verboden. Voor IJsland en Noorwegen is die afspraak helaas niet bindend omdat beiden landen bezwaar hebben gemaakt. Ook Japan gaat gewoon door met de jacht op walvissen bij Antartica. Sterker de Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn land zelfs beloofd om nog beter zijn best te doen om de walvisjacht nieuw leven in de te blazen.

Begin april oordeelde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag dat Japan illegaal op walvissen jaagt in de Zuidelijke IJszee en wetenschappelijk onderzoekt als excuus gebruikt voor de commerciële walvisvaart.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl