Zoals u wellicht eerder heeft gelezen op PiepVandaag heeft er medio mei in Bosnië, Kroatië en Servië een catastrofale natuurramp plaatsgevonden, waarbij een groot deel van de Balkan ernstig beschadigd werd. Huizen werden meegesleurd, andere huizen werden volledig leeg gespoeld en mensen en dieren kwamen om of raakten gewond. Een ramp die eigenlijk maar weinig aandacht krijgt, maar waarvan de gevolgen voor de bevolking niet te overzien zijn.

Bosnië

Stichting Dierenopvang Bosnië werkt al sinds 2002 in het door oorlog geruïneerde land, maar ziet de bevolking lijden onder deze ramp. Alles wat ze in de afgelopen 20 jaar hebben opgebouwd is weg. Precies de reden voor de stichting om al vanaf de eerste dag een actie op te zetten om de mensen en dieren in het getroffen land te ondersteunen.

De inzamelactie loopt ontzettend goed, vooral de inzameling van hulpgoederen gaat fantastisch. Een eerste hulptransport is al aangekomen en de hulpgoederen worden hartelijk ontvangen. Daarnaast worden er financiële donaties gedaan aan mensen die zich bekommeren om de dieren in hun gemeenschap. Een kleine groep vrijwilligers is vanuit Nederland met twee volle auto’s aan voer en medicatie vertrokken om zelf te helpen en een goed beeld te krijgen van de noodzaak. Een verslag van deze reis kunt u hier lezen.

De reacties op de hulp vanuit Nederland zijn hartverwarmend. De verbazing van de bevolking over de onverwachte hulp die zij krijgen is ontroerend. Vooral het feit dat Nederlanders zich inzetten voor hun leed vinden ze heel bijzonder. Een aantal reacties van de lokale vrijwilligers:

Nagorka uit Obrenavoc, Servië:

Lieve vrienden, ik wil u bedanken voor de donatie die ik en Dejan Miletic mochten ontvangen. Ik ben u zeer dankbaar voor de donatie aan onze viervoeters uit het rampgebied. Bedankt voor uw humaniteit en integriteit voor dieren. Nogmaals heel erg bedankt en woef woef van de hondjes uit Obrenovac!!!!

Vedrana uit Orasje, Bosnië:

Dank jullie wel voor alle hulp! Jullie zijn er altijd wanneer ik het het hardst nodig heb. Ik wil jullie en alle mensen die de dieren via jullie steunen echt heel hartelijk bedanken, ik ben zo verschrikkelijk dankbaar voor wat jullie voor ons en de dieren doen.

Ivana uit Dvor, Kroatië (zij heeft een klein asiel en moest vluchten met al haar dieren!):

Ik wil jullie echt zo bedanken, ik kan het niet in woorden uitdrukken. Ik zit momenteel met al mijn honden in een klein appartement, het is chaos, maar we zijn veilig. We proberen het asiel weer toegankelijk te maken voor ons en de dieren. Jullie steun in bijzonder en ik ben verschrikkelijk blij met de hulp.

Ivana, Dutch en Amila uit Tuzla, Bosnië:

Dank aan alle donateurs en de SDB voor de steun, de donaties en de geweldige spullen! Dikke knuffels van ons.

En zo zijn er nog veel meer hele blije mensen.

Bosnië

Het belangrijkste voor nu is dat er dieren gevoerd worden en eventueel medische ondersteuning wordt verleend. Normaal hebben de zwerfdieren toegang tot natuurlijke bronnen, maar alles is weggespoeld. Deze dieren verhongeren nu. Stichting Dierenopvang Bosnië sponsort dan ook veel voer op het moment, omdat dat de primaire behoefte is.

Er zijn plaatsen, zoals in Odzak, waar de ramp een spoor van dood en verderf heeft achtergelaten. Lokale dierenliefhebber Zlatko heeft een noodasiel opgericht, om de slachtoffertjes op te vangen. Hij zegt:

“80% van de gehele huisdierenpopulatie is omgekomen tijdens de overstroming. Een aantal honden in het noodasiel zijn van eigenaren die op dit moment geen plek hebben om te verblijven, en dus zijn ze blij dat hun hond hier tijdelijk terecht kan. De getroffen eigenaren komen regelmatig op bezoek bij hun dieren, heel bijzonder om te zien. De dieren die voorheen zwierven, of de moeders met pups die in de noodopvang zitten, zullen snel een huisje vinden, omdat de vraag naar dieren straks groot is”.

De stichting is dankbaar voor de steun die zij krijgt van de donateurs, maar ze beseft zich dat dit nog maar het begin is en er straks begonnen moet worden met de heropbouw van het gebied, een zware dobber, waarbij de dieren zeer zeker mee te maken gaan krijgen, omdat er gewoonweg geen geld zal zijn voor de verzorging. Een tweede transport wordt voorbereid en zal eind juni in Bosnië aankomen. Met ongeveer 10.000 kilo voer en veel andere spullen die ze goed kunnen gebruiken. Daarnaast worden de vele humanitaire transporten ondersteund met dierenvoer wat ze voor de lokale bevolking mee kunnen nemen, zodat ze hun dieren van voer kunnen voorzien. Ook daar een hoop blije en dankbare reacties. Reden te meer om door te gaan met het bieden van hulp.

Klik hier voor meer informatie over het werk van de Stichting Dierenopvang Bosnië.

Suze Steenbergen
Stichting Dierenopvang Bosnië

©PiepVandaag.nl