Sinds een aantal dagen is er een noodsituatie ontstaan door hevige regenval in Bosnië en omringende landen. Grote delen van het land staan onder water en zijn niet bereikbaar. Er is enorm veel menselijk leed, maar ook de dieren lijden onder deze zware omstandigheden. Hulp is daarom dringend nodig!

overstromingen
© St. Dierenopvang Bosnië

In Bosnië leven, voorzichtig geschat, zo’n 100.000 honden op straat en nog eens miljoenen katten. Er zijn al ontelbaar veel dieren omgekomen door verdrinking, vooral honden aan de ketting of in kennels kunnen geen kant op. De vrijwilligers proberen de dieren nog te bevrijden, maar voor veel komt de hulp te laat. Daarnaast worden ze meegenomen in de kolkende rivieren, ze zijn kansloos, zoveel natuurgeweld kunnen de vaak verzwakte dieren niet aan.

overstromingen
© St. Dierenopvang Bosnië
overstromingen
© St. Dierenopvang Bosnië

De meeste dieren redden zich over het algemeen door zich te goed te doen aan afval, of doordat ze voer en kliekjes krijgen van dierenliefhebbers. Op dit moment zijn alle voedingsbronnen weggespoeld en kunnen de dieren niet meer zelfstandig aan hun maaltijd komen. Een afschuwelijke situatie om aan te zien, vooral voor de lokale vrijwilligers.
De regering heeft nu formeel de noodtoestand afgekondigd, hulp wordt reeds geboden en waar mogelijk worden ook dieren bevrijd uit hun benarde posities.

overstromingen
© St. Dierenopvang Bosnië

De dreiging van het stijgende waterpeil breidt zich uit, er zijn al veel dorpen en steden ondergelopen, maar het gebied dat last heeft van de watersnood wordt steeds groter. Er zijn momenteel grote landverschuivingen, waardoor mijnen bloot komen te liggen of verplaatsen naar plekken die niet aangemerkt zijn als onveilig. Reddingsoperaties worden bemoeilijkt door de bijzonder zware omstandigheden.

Vooral de projectsteden waar heel veel dieren zijn gesteriliseerd worden geteisterd door kolkende rivieren die buiten hun oevers treden. Er zijn al veel honden verdronken met een oormerk, wat extra pijnlijk is, omdat juist zij een belangrijk onderdeel zijn van de toekomst: zij zouden ervoor zorgen dat de zwerfdierenpopulatie stabiel zou blijven, en in de loop van de tijd zou afnemen. Een bijzonder treurig feit, dat juist deze dieren het niet hebben gered.

overstromingen
© St. Dierenopvang Bosnië

Stichting Dierenopvang Bosnië heeft een enorm netwerk van dierenliefhebbers. Deze lokale vrijwilligers doen er alles aan om de dieren veilig te stellen, maar dat kost veel energie en geld. Er is voer nodig voor de vele dieren, maar ook brandstof voor de reddingsbootjes en busjes die rond rijden om de dieren te redden. Alle hulp is dan ook zeer welkom.
De stichting ondersteunt al jaren een asiel in Orasje, Bosnië. Ook daar is de dreiging enorm. 170 honden lopen het risico om te komen. Wanneer het water het asiel bereikt zullen alle hokken open gezet worden, dan maken de honden nog een kans het natuurgeweld te overleven. Ook daar is extra hulp nodig. Inmiddels liggen er zandzakken om het asiel.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.hondenopvang.com. Daar zal het laatste nieuws op worden bijgehouden, evenals op onze Facebookpagina. Wilt u de hulpverlening aan de dieren in Bosnië steunen met een gift? Heel hartelijk dank!

overstromingen
© St. Dierenopvang Bosnië

Hoe ernstig de situatie is, blijkt uit onderstaande filmpjes.

Suze Steenbergen, Stichting Dierenopvang Bosnië


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.