Op vrijdag 7 juli starten alweer de beruchte stierenrennen van Pamplona in Spanje. In totaal zullen 48 stieren ingezet worden bij de stierenrennen. Wat veel mensen niet weten is dat deze stieren bij een stierengevecht gedood worden. In totaal zullen 54 een gruwelijke dood sterven in de arena.

stierenrennen Pamplona
Stierenrennen van Pamplona van start | Foto: publiek domein

Volgens het Comité Anti Stierenvechten (CAS) zijn de stierenrennen overweldigend voor de stieren. Dan worden ze geconfronteerd met ontelbaar veel prikkels: harde geluiden, gegil, ze worden met opgerolde kranten geslagen, mensen zitten aan hun hoorns en lichaam, er zijn snelle bewegingen om hen heen. Stieren hebben een slecht zicht waardoor ze snel schrikken. Als ze aanvallen, zullen ze dat alleen uit angst doen. Als de stieren eenmaal in de arena zijn aangekomen, worden ze opgesloten tot de avond, voor de stierengevechten. Per stier duurt elk stierengevecht zo’n 20 minuten.

Maar dit is niet het enige dierenleed in Pamplona. Direct na iedere stierenren vindt er in de arena een evenement plaats waarbij jonge koeien door een massa mensen achterna gezeten worden. Dit is zeer stressvol voor de dieren. Onze eindredacteur Estefania Pampin Zuidmeer reisde in 2019 voor CAS af naar Pamplona:

“De dieren zien er vooral kwetsbaar en gestrest uit. De koeien die losgelaten worden in de arena weten niet waar ze heen moeten. Het zijn groepsdieren die de rust van de wei gewend zijn. Een gigantisch contrast met de chaos in de arena, de snelle bewegingen en de harde geluiden.”

Europese subsidies

Met Europese landbouwsubsidies (130 miljoen euro per jaar) worden de 54 stieren gefokt die gedurende de feesten in San Fermín tijdens het stierengevecht sterven. De stierenrennen van Pamplona zijn veruit de meest bekende van de 18.000 stierenfeesten die jaarlijks in Spanje plaatsvinden.

Toerisme

Jaarlijks gaan duizenden toeristen uit Spanje, maar ook uit andere landen zoals Nederland, de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, etc. naar Pamplona om deel te nemen aan de stierenrennen. Helaas weten veel buitenlandse toeristen niet dat de stieren die meelopen in de stierenrennen gedood zullen worden.

Wrede stierenfeesten

CAS en AnimaNaturalis werken in een gezamenlijke campagne die als doel heeft het beëindigen van de wrede stierenfeesten in Spanje. Momenteel zijn ze bezig met het grootste en diepste onderzoek ooit naar de meer dan 18.000 stierenfeesten die per jaar in Spanje plaatsvinden.

Tot slot, teken de petitie van CAS en AnimaNaturalis voor het einde van de wrede stierenfeesten in Spanje!

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer