Er werden de afgelopen week al aardig wat vlinders waargenomen, die de winter als vlinder hebben doorgebracht, maar nu zijn dan ook de eerste vlinders, die de winter als pop hebben doorgebracht, al fladderend te zien.

Citroenvlinder vlinders - ontpopt
Citroenvlinder | Foto: AnneTanne via photopin cc

Het afgelopen weekend werden vooral de kleine vos en citroenvlinder waargenomen. Er werden er duizenden gemeld op de waarnemingssites Waarneming.nl en Telmee. Ook werden er vers ontpopte exemplaren van dagpauwoog, gehakkelde aurelia en atalanta gezien. Deze soorten overwinteren ook als volwassen vlinder.

Door de hoge temperaturen van de afgelopen week ontwikkelen de poppen zich sneller, waardoor de dieren nu al als vlinder worden waargenomen. Sommige soorten overwinteren als rups, zoals het bruin zandoogje en het icarusblauwtje. Zij zullen waarschijnlijk pas in mei als vlinder waargenomen kunnen worden. De sleedoornpage, die nu nog eitje is, komt pas eind juli, begin augustus als vlinder uit de pop.

Vijf soorten popoverwinteraars die al nu al regelmatig gemeld worden zijn boomblauwtje, bont zandoogje en de drie koolwitjes: groot, klein en klein geaderd witje.

Bron: De Vlinderstichting ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.