Zo slecht als nu is de lucht die wij inademen in lange tijd niet geweest. Voor het eerst deze week is de norm van 400 deeltjes per miljoen (PPM) overschreden. “Wij zitten op het hoogste peil in 800.000 jaar. Dat wij 800.000 jaar terug in de tijd kunnen, komt omdat wij luchtbelletjes in de ijsmassa van Antarctica hebben kunnen analyseren”, legt Jean-Paul van Ypersele, professor Klimatologie bij de Katholieke Universiteit Leuven en lid van het VN-klimaatpanel, uit.

Lucht
Foto: Nicola since 1972 / Foter.com / CC BY

“CO2 of koolstofdioxide is een van de belangrijkste broeikasgassen van menselijke oorsprong en speelt een cruciale rol in de opwarming van de aarde”, zegt Van Ypersele. “Als je de Keelingcurve bekijkt, zie je meteen dat er de voorbije 800.000 jaar nog nooit zoveel CO2in de lucht zat als nu.”

“CO2 is één van de belangrijkste broeikasgassen van menselijke oorsprong en speelt een belangrijke rol in de opwarming van de aarde. De laatste keer dat wij nog 400 ppm haalden, moet twee à drie miljoen jaar geleden geweest zijn. Toen was het op aarde één à twee graden warmer dan nu. Als dit scenario zich herhaalt, dan zou binnen 500 à 1000 jaar de Groenland-ijskap smelten, waardoor de zeespiegel liefst zes meter zou stijgen. Wij spelen met vuur als wij niets doen”.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven