Afgelopen dinsdag lijfde Poetin de Krim in bij Rusland. Het parlement van de Krim nam daarop een wet aan waarin is bepaald dat alle eigendommen op en rond de Krim die voorheen in handen waren van de regering van de Oekraïne voortaan van de Krim zelf zijn.

Gazprom
Gazprom

Nog diezelfde dag heeft het Russische staatsbedrijf Gazprom een aanvraag ingediend om te mogen boren naar olie en gas in de territoriale wateren van de Krim.

Rustam Temirgaliyev, vicepremier van de Krim verklaarde aan persbureau RIA Novosti dat Gazprom het eerste bedrijf was dat een verzoek indiende.

Volgens Temirgaliyev kan er jaarlijks 1,5 miljard kubieke meter gas worden gewonnen in de territoriale wateren bij de Krim en is het daarmee één van de grootste bronnen voor olie en gas in de Zwarte Zee.

De Arctic 30, de 30 opvarenden van het onder Nederlandse vlag varende schip de Arctic Sunrise van Greenpeace kwamen Gazprom en daarmee Rusland, vorig jaar tegen, toen zij actie voerden tegen boringen van het Russische staatsbedrijf in de Pechora Zee ten zuiden van Nova Zembla.

Bron ©PiepVandaag.nl